Hej,
vi har byggt en stödmur för en parkeringsplats som godkänts av kommunen. Bostadsrättsföreningen blev informerad och ingen yttran kom in först efter att muren blev klar. Överklagan gick så långt som till Länsrätten. Vi fick rätten.
Efter stödmuren har vi byggt upp ett staket om 50% insyn i en höjd om från 150 till 190 i höjd, detta i samråd med kommun. Kommunen sa att det behövs inget bygglov, vilket jag också har underlag på.
3 månader efter att staketet blev klart, bygger bostadsrättsföreningen ett staket längs med vår mur och staket, i samma höjd och längd. Det har tagit stöd ifrån vår mur genom att borra i muren och vårt staket och konstruktion utan att fråga oss. Dessvärre är deras staket med max 20 cm avstånd från vår mur och staket vilket också gör det omöjligt att underhålla muren och staketet. Vad har vi för rättigheter?
Tack på förhand/
Hej och tack för att ni vänder er till Fråga Juristen med er fråga! Jag utgår i mitt svar från att ni har rätt att ha både muren och staketet så som det står just nu.
Hur nära får två staket stå?
3 kap. 1 § jordabalken, JB, slår fast en princip om hänsyn mellan grannar. Paragrafen innebär att man inte får vidta en åtgärd på sin egen eller annans fasta egendom som orsakar besvär för andra. Man ska, som det står i lagtexten, ta skälig hänsyn till omgivningen. Det har sedan gammalt ansetts att man i relation till sina grannar har större hänsynsplikt än i relation till utomstående. Det är dock något oklart hur långt den här principen sträcker sig generellt och man måste därför se från fall till fall vad som gäller.
Hur högt ett staket får vara och vilken utformning det får ha utan att det krävs bygglov varierar något kommuner emellan. Man brukar säga att staketet ska ha genomskinlighet på minst 50 % och att det också ska finnas plats för underhåll av det för att få byggas utan bygglov, men även det kan variera mellan kommuner. Generellt är tanken att man ska kunna underhålla sitt staket utan att behöva gå in på grannens tomt.
För plank (högre än staket) eller staket som är mindre genomskinliga brukar bygglov krävas.
I ert fall
Hur nära två staket får stå går inte att säga generellt eftersom reglerna varierar utifrån omständigheter och kommun. Jag skulle dock anta att era grannar har byggt sitt staket för nära ert med tanke på att det endast är 20 cm mellanrum och lär bli svårt att underhålla. Jag vågar dock inte lova att det är såhär med tanke på att jag inte vet exakt vilka regler som gäller i er kommun. Det skulle också kunna vara så att det de byggt inte skulle räknas som ett staket utan snarare ett plank, med tanke på höjden. I sådana fall kan de eventuellt ha byggt utan bygglov. Men även detta beror på reglerna i kommunen.
Angående det ni sagt om att de borrat i er mur och staket utan ert tillstånd kan det ev. röra sig om brottet skadegörelse (12 kap. 1 § brottsbalken) om det är så att de har skadat er egendom.
Råd för hur ni kan gå vidare
Jag skulle råda er att ta kontakt med kommunens Byggnadsnämnd för att fråga om era grannar agerat korrekt och för att kunna få information om vilka regler kring staket, plank och bygglov som finns i er kommun. Annars kan det vara bra att ta kontakt med en jurist för mer vägledning.
Jag hoppas att ni fått svar på er fråga! Om ni undrar över något annat kan ni alltid kontakta Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.