Hei! Jag undrar hur man överklagar beslut från Löf till min son , skulle behöva hjälp med att formulera en överklagan hos dom, har all info hur dom beslutade första gången o ny sista dom räknade cej med hans skador av mediciner som han får av fördröjd och felmedicinering. Min fråga är hur mycket det skulle kosta få hjälp att få överklagan skriven åt mig?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Patientskadeersättning
Rätten till patientskadeersättning regleras i patientskadelagen. Patientskadeersättning lämnas för personskada på patient om det föreligger övervägande sannolikhet för att skadan är orsakad av bland annat förordnande eller utlämnande av läkemedel i strid med föreskrifter eller anvisningar, 6 § p. 6 patientskadelagen. I frågan nämner du att din son har fått felmedicinering, vilket skulle kunna falla in under 6 § p. 6 patientskadelagen.
Det finns dock undantag från rätten till patientskadeersättning i två fall, 7 § patentskadelagen. I den första punkten anges att patientskadeersättning inte lämnas om skadan är en följd av ett nödvändigt förfarande för diagnostisering eller behandling av en sjukdom eller skada som utan behandling är direkt livshotande eller leder till svår invaliditet. Den första punkten gäller när vårdbehovet är så akut att behandling måste sättas in trots att man inte haft möjlighet att vidta normala förberedelser. I den andra punkten anges att patientskadeersättning inte lämnas om skadan har orsakats av läkemedel i annat fall än som avses i 6 § p. 6 i patentskadelagen. Den andra punkten avser läkemedelsbiverkningar, det vill säga skador som beror på egenskaper hos läkemedlet. Frågan om ersättning i sådana fall prövas inom ramen för läkemedelsförsäkringen.
Överklaga Löfs beslut
Om man inte är nöjd med Löfs beslut bör man i första hand vända sig till handläggaren som har fattat beslutet. I fall man fortfarande inte är nöjd efter kontakten med handläggaren kan man vända sig till Patientskadenämnden som ger ut ett yttrande. En patient eller annan skadelidande som vill inhämta ett yttrande från Patientskadenämnden ska begära det senast ett år från det att han eller hon fick del av försäkringsgivarens slutliga ställningstagande till ersättningsanspråket, 17 a § patientskadelagen. Man kan också vända sig till Löfs klagomålsfunktion. Löfs klagomålsfunktion kan ompröva beslutet internt. Det kostar ingenting att få sitt ärende prövat hos Klagomålsfunktionen. När man begär omprövning ska man skriftligen och kortfattat ange skälen till detta. Slutligen kan man vända sig till tingsrätten och få sin tvist prövad av en domstol. Om man väljer att vända sig till tingsrätten bör man kontakta en jurist.
Familjens Jurist kan hjälpa till
Familjens Jurist kan hjälpa dig att formulera en överklagan om du vill vända dig till tingsrätten. Jag rekommenderar att du bokar en tid med en jurist. Hur mycket det kommer att kosta kan jag inte exakt svara på utan får hänvisa till att ringa på telefonnummer 0771-771 070. Du är även välkommen att besöka vår hemsida, https://www.familjensjurist.se/.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.