Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur överklagar man ett beslut om LPT?

Jag lever ganska isolerat i egen lägenhet. Har svårt att uttrycka mig pga blyghet annat än i skrift. Bodde tidigare på boende. Där slutade jag med medicin. Då krävde ett "mobilt team" med läkare och sköterska att få prata med mig. När jag inte lät dom det skrev dom lpt enligt domstolsbeslut. I stort sett har jag inte öppnat munnen genom allt det här. Vad ska jag göra?

Rådgivarens svar

2022-09-25

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Jag tolkar din fråga som att du är missnöjd med beslutet om psykiatrisk tvångsvård. Jag kommer därför att ge en översiktlig redogörelse för vilka regler som gäller för tvångsvård samt hur man kan överklaga ett sådant beslut.

Lagen om psykiatrisk tvångsvård

Utgångspunkten i sjukvården är att all vård är frivillig. I vissa undantagsfall anses det dock nödvändigt att vårda en person fast han eller hon inte vill det. När det gäller psykiatrin finns reglerna om tvångsvård i lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).

Enligt 3 § LPT får tvångsvård endast ges om en person lider av en allvarlig psykisk störning och har ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård. Vården ska inte kunna tillgodoses på annat sätt än genom att patienten är intagen för kvalificerad psykiatrisk dygnetruntvård. En ytterligare förutsättning för tvångsvård är just att personen inte samtycker till vården. Syftet med tvångsvården är dock att få personen att delta i vården på frivillig väg (2 § LPT).

Beslut om intagning

Ett beslut om att tvångsvårda någon fattas i två steg. Först undersöks personen av en läkare. Om läkaren anser att tvångsvård behövs så ska han eller hon utfärda ett vårdintyg. Själva intagningsbeslutet fattas sedan av chefsöverläkaren vid enheten för psykiatrisk vård (6 b § LPT). Tillvägagångssättet brukar kallas en tvåläkarprövning, just eftersom det är två läkare som måste ha undersökt personen. 

Att överklaga

Enligt 32 § LPT får chefsöverläkarens beslut om tvångsvård överklagas hos förvaltningsdomstolen. Om man överklagar anses det innefatta en begäran om att tvångsvården ska upphöra. Det är bara patienten som har rätt att överklaga beslutet. Det går alltså exempelvis inte att överklaga ett beslut om tvångsvård som gäller en anhörig. 

Din situation

Det verkar som att du inte är nöjd med beslutet om LPT, men det finns alltså möjlighet att överklaga. Du kan läsa mer om överklagandet på Sveriges Domstolars hemsida.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.