Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur ska bestämmelsen i delgivningslagen tolkas?

Jag undrar över textraden;” xxx får inte användas om ärendet startar ett förfarande hos domstol eller myndighet” detta gäller delgivningslagen. Stämningsmannadelgivning dvs spikning får inte användas om ärendet startar ett förfarande hos domstol eller myndighet… men vad avser startar ett förfarande? Hittar bara förfaranden inom brottmål. Men kan delgivning av betalningsföreläggande som avser banklån inkl pantbrev anses som ”startar ett förfarande”? Tänker att det blir ett beslut/dom som genast går vidare till exekutiv försäljning av fastighet…

Rådgivarens svar

2023-01-31

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Delgivning innebär att en handling med information om ett visst ärende eller beslut skickas eller lämnas till en person. Delgivning regleras i delgivningslagen. Det finns sju former av delgivning (se 2 § delgivningslagen). I mitt svar fokuserar jag på stämningsmannadelgivning. Jag går igenom vad det är och var det regleras. Jag kommenterar även din fråga om förfarande mer specifikt och lämnar en rekommendation.

Stämningsmannadelgivning

Stämningsmannadelgivning innebär att en särskild stämningsman får i uppdrag att utföra delgivningen. Stämningsmannadelgivning används vanligtvis när andra former av delgivning inte har lyckats.

Spikning

Under vissa omständigheter vid stämningsmannadelgivning får handlingen som ska delges lämnas på lämplig plats i anslutning till mottagarens hemvist (38 § delgivningslagen). Den här sortens stämningsmannadelgivning kallas spikning. Förutsättningarna för spikning är:

  • Delgivningsmottagaren inte har påträffats vid hemvisten
  • Det kan inte klarläggas var mottagaren uppehåller sig
  • Handlingen kan inte lämnas enligt 34-36 §§ delgivningslagen
  • Det finns anledning att tro att mottagaren håller sig undan

Enligt 33 kap. 6 § rättegångsbalken får spikning inte ske vid delgivning av stämning i brottmål.

Din situation

Din fråga handlar om formuleringen “får inte användas om ärendet startar ett förfarande hos domstol eller myndighet”. Denna formulering finns i 5 § delgivningslagen. Paragrafen handlar om när en omfattande handling får tillhandahållas hos en myndighet, i stället för att skicka eller lämna handlingen. Denna regel gäller dock inte delgivning av handlingar som inleder ett förfarande vid en domstol eller annan myndighet. Bestämmelsen är alltså inte tillämplig på exempelvis olika ansökningshandlingar, däribland stämningsansökningar.

Rekommendation

Om du har fler frågor om delgivning rekommenderar jag att boka en tid med en av Familjens Jurists jurister. Du är även varmt välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen. Hoppas att svaret varit till hjälp!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.