Jag undrar vilka kriterier och förklaringar jag måste ha när jag söker för att byta efternamn? Jag har kollat upp med Skatteverkets datasystem och någon annan har samma efternamn i Sverige. Jag vill nämna två skäl för namnändring.
Kan dessa skäl vara tillräckliga för att få byta efternamn?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Förvärv av efternamn
Frågor om namn regleras i namnlagen. Man kan förvärva ett efternamn på många olika sätt och jag kan därför inte gå igenom alla alternativ i detalj. Jag nöjer mig istället med att lista några alternativ här, med hänvisningar till lagrum där man kan läsa på mer i detalj om vad som krävs.
Byte till efternamn som bärs av minst 2 000 personer (namnlagen 16 §). Här kan söka på SCB:s hemsida för att se hur många som bär just det efternamn du vill byta till. Om efternamnet bärs av färre än 2 000 personer finns det andra sätt att förvärva det efternamnet, varav några alternativ anges nedan.
Förvärv av efternamn genom adoption (namnlagen 6 till 8 §§).
Byte till ett efternamn med anknytning till en förälder (namnlagen 9 och 10 §§). Bonusföräldrar e dyl räknas inte.
Byte till en makes efternamn (namnlagen 12 §).
Byte till efternamn som har funnits inom släkten i rakt uppstigande led i minst två generationer (namnlagen 18 §). Bonusföräldrar e dyl räknas inte.
Vad gäller i ditt fall?
Du behöver inte ange några skäl för att få byta efternamn, men Skatteverket kommer inte heller ta hänsyn till eventuella motiveringar till varför du skulle ha rätt att byta efternamn. Skatteverket kommer enbart titta på ifall du uppfyller något utav kriterierna för byte av efternamn (t ex de jag angivit ovan). Dina argument till varför du vill byta efternamn kommer alltså inte öka dina möjligheter att byta.
Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.