Hej!
Får jag använda ett fotografi som räknas som konstfoto hur jag vill? Fotografen dog för 62 år sedan. Jag funderar på vad som gäller med tanke på upphovsrättens regler och bestämmelser!
Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Har bilden upphovsrätt?
Bilder kan omfattas av upphovsrätt, 1 § 1 st. p. 5 upphovsrättslagen. För att en bild ska vara skyddad av upphovsrätt krävs det att den ska ha verkshöjd, vilket innebär att den ska ha en viss grad av självständighet och originalitet.
Det kan vara svårt att veta om en bild har verkshöjd eller inte, men det finns ett hjälpmedel som kallas dubbelskapandekriterium. Detta innebär att bilderna kan få ett upphovsrättsligt skydd om de har en självständighet och originalitet som innebär att det endast finne en minimal risk för att någon annan kan skapa likadana bilder utan att ha sett bilden i fråga.
Fotografier som inte har verkshöjd
Om en bild har tagit utan närmare eftertanke på ett sätt som inte är ett uttryck för personens fria och konstnärliga val har inte bilderna verkshöjd och de skyddas då inte heller av upphovsrätt. Även en bild som inte har upphovsrätt kan dock ändå få skydd för närstående rättigheter till upphovsrätten. Då har personen som tagit den ensamrätt att skapa exemplar av bilderna och sprida dessa (49 a § upphovsrättslagen).
Skyddet för närstående rättigheter varar i 50 år från det att bilden skapades (49 a § st. 3 upphovsrättslagen).
Vad innebär skyddet?
Upphovsrätten skyddar upphovsmannen på två sätt: ideellt och ekonomiskt. Det ekonomiska skyddet innebär att upphovsmannen ensam har rätt att göra fler exemplar av bilderna och att sprida dessa (2 § upphovsrättslagen). Det ideella skyddet innebär däremot att upphovsmannen har en rätt att bli namngiven på bilderna och inte heller får ändras på ett sätt som är kränkande för hen (3 § upphovsrättslagen).
Upphovsrättsligt skydd varar i 70 år efter det att upphovsmannen har avlidit (43 § 1 st. upphovsrättslagen).
Får andra använda bilden?
Andra än upphovsmannen får använda bilder som är skyddade av upphovsrätt om det är för privat bruk (12 § upphovsrättslagen). Det finns även andra inskränkningar som gör att personer kan få använda bilder trots att de skyddas av upphovsrätt, men de skiljer sig åt beroende på i vilket syfte bilderna har använts. Det går att läsa mer om det i 2 kap. upphovsrättslagen. Dock gäller fortfarande det ideella skyddet som jag talade om ovan fortfarande (11 § 1 st. upphovsrättslagen).
Påföljder om någon bryter mot upphovsrätten
Av 7 kap. upphovsrättslagen framgår att det finns flera påföljder som kan komma i fråga om någon bryter mot upphovsrätten, bl.a. böter, fängelse och skadestånd.
Upphovsmannen kan dessutom gå till domstol och begära att den som brutit mot upphovsrätten ska förbjudas fortsätta med det. Om personen efter ett sådant förbud fortsätter att använda bilderna ska den betala en kostnad till upphovsmannen (53 b § 1 st. upphovsrättslagen).
Din situation och mitt råd
Det är svårt för mig att veta om just bilden du skriver om i din fråga skyddas av upphovsrätt eller inte. Eftersom du skriver att det är ett ”konstfoto” finns det väl risk för att det kan ha den verkshöjd som krävs för upphovsrättsligt skydd. Skyddet räcker som jag nämnde ovan i 70 år efter upphovsmannens död, så även om personen dog för 62 år sedan som du skrev gäller då fortfarande upphovsrätten om bilden hade en sådan.
Om du vill använda bilden i privat bruk, alltså utan att sprida den vidare, går det bra. Men om bilden har upphovsrätt har du inte möjlighet att använda den precis hur du vill.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.