Hej!
jag har hittat en kolonistuga som jag vill köpa. Den står på tomt arrenderad av kommunen. Det är ett dödsbo (en fru och 4 särkullbarn) som säljer och de har tagit hjälp av en person från koloniföreningen. Det är alltså ingen mäklare inblandad. Jag undrar hur jag kan veta att det är dödsboet som är ägare och att det inte dyker upp fler ägare? Är det fler saker jag borde tänka på?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för att få svar på din fråga. Nedan följer en redogörelse över vad som gäller utifrån de omständigheter som du har nämnt. Vidare ges tips på vart du kan vända dig för att få hjälp. I detta fall är det reglerna i jordabalken och inkomstskattelagen som blir aktuella.
Köp av kolonistuga
Av 8 kap. 1 § jordabalken framgår att lägenhetsarrende föreligger när jord upplåtes på arrende för annat ändamål än jordbruk och då upplåtelsen inte är att anse som bostadsarrende eller anläggningsarrende. En upplåtelse av mark för kolonilott med en enklare byggnad på som arrendatorn inte bor i räknas normalt som lägenhetsarrende.
Den enklare byggnaden som har uppförts på kolonilotten är att anse som hus på ofri grund. Huset räknas inte som fast egendom, utan är istället lös egendom. Eftersom huset inte är fast egendom ska man ej ansöka om lagfart enligt 20 kap. 1 § jordabalken.
I skatterättsligt hänseende anses dock huset som en fastighet enligt 2 kap. 6 § inkomstskattelagen. Detta betyder att fastighetsavgift och fastighetsskatt ska betalas. När man köper ett hus på ofri grund måste den nya ägaren också registreras. Detta betyder att man ska vända sig till fastighetstaxeringsregistret som drivs av Skatteverket så fort man har köpt huset. Man bör också kunna kontakta Skatteverket för att ta reda på vem som äger huset enligt fastighetstaxeringsregistret.
Vart vänder du dig för att ta reda på vem som äger kolonistugan?
Genom fastighetstaxeringsregistreret kan man ta reda på vem som är registrerad ägare för huset. I detta fall få man vända sig till ett Skatteverkskontor som har hand om fastighetstaxering. Du kan se vilka kontor det är här.
När du väl har köpt kolonistugan bör du vända dig till Skatteverket och fastighetstaxraxeringskontoret igen för att registrera dig själv som ägare. Det är även värt att nämna att du kommer betala fastighetsavgift och fastighetsskatt för kolonistugan.
Sammanfattning
För att ta reda på vem som är registrerad som ägare vänder du dig till ett Skatteverkskontor som har hand om fasighetstaxering. Då behöver du inte oroa dig för fler ägare som kan dyka upp.
Jag hoppas att jag har svarat på din fråga på ett lättförståeligt sätt. Om du vill ha hjälp att utforma köpeavtalet mellan dig och säljaren är du välkommen att boka tid hos en av våra erfarna jurister. Om du har några följdfrågor på detta svar få du gärna ställa dessa till oss på Fråga Juristen så hjälper vi dig. Lycka till med kolonistugan!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.