Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur vet jag att en bisyssla är otillåten?

Nekad bisyssla? Jag arbetar på en kommunal skola med program som är inköpt/upphandlat från företag X till kommunen. Jag har nu startat enskild firma för att arbeta som konsult för företag X med samma program. Mina uppdrag blir i huvudsak att hjälpa andra kommuners skolor med programmet mm då deras anställda tex blivit akut sjuka eller sagt upp sig . Detta är väl varken konkurrerande, förtroendeskadligt eller arbetshindrande? Uppdragen kommer att skötas på min fritid.

Rådgivarens svar

2022-07-31

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Din fråga aktualiserar bestämmelser som finns i Lag om offentlig anställning (LOA) och Lag om rättegången i arbetstvister (LRA).

Otillåtna bisysslor

När en person är anställd av det offentliga, dvs. staten, finns ett antal bestämmelser som arbetstagarna måste ta hänsyn till för att förtroendet för staten och myndigheterna ska upprätthållas. Detta är till exempel bestämmelserna om bisysslor. En bisyssla kan innefatta i princip allt som du gör utanför arbetet, inkluderande andra jobb, uppdrag och fritidsaktiviteter. För att en bisyssla ska vara otillåten ska det handla om en verksamhet eller ett uppdrag som kan rubba förtroendet för arbetstagarens eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet, vilket kan skada myndighetens anseende (LOA 7 §). I de statliga kollektivavtalen finns dessutom bestämmelser som anger att bisysslor som är arbetshindrande eller konkurrerande är otillåtna. En bedömning ska göras utifrån omständigheterna i varje enskilt fall.

Informera om bisysslor

Arbetsgivaren har ett ansvar att informera sina anställda om vad som kan göra en bisyssla otillåten (LOA 7 a §). En arbetstagare har i sin tur ett ansvar att informera arbetsgivaren om bisysslor som hen ägnar sig åt för att arbetsgivaren ska kunna bedöma dess tillåtlighet (LOA 7 b §). En arbetsgivare ska besluta att en arbetstagare som har eller avser att åta sig en bisyssla som inte är förenlig med 7 § ska upphöra med eller inte åta sig bisysslan. Beslutet ska vara skriftligt och innehålla en motivering (LOA 7 c). Om arbetstagaren anser att beslutet är felaktigt finns en möjlighet att väcka talan i Arbetsdomstolen (LRA 2:1).

I din situation

Eftersom jag inte har närmre information om din arbetsplats, din enskilda firma eller om dessa program är det inte möjligt för mig att göra en bedömning av om bisysslan är tillåten eller ej, och alltså om arbetsgivaren har gjort en korrekt bedömning. Det som verkar ha bedömts som otillåtet verkar vara att du utför samma jobb åt din arbetsgivare som du gör i din enskilda firma, vilket skulle kunna anses konkurrerande. Jag kan dock inte vara säker på att det är bedömningen din arbetsgivare gjort eftersom det som sagt kräver en helhetsbedömning i varje enskilt fall. Som jag nämnde bör du ha fått beslutet i skriftlig form med motivering.

Rekommendation

Eftersom jag inte vet närmare vad din arbetsgivare har angett som skäl till beslutet kan jag inte kommentera det närmare. Jag rekommenderar dig att begära beslutet i skriftlig form, om du inte redan har fått detta. Om du fortfarande är missnöjd med motiveringen kan du ta upp det i Arbetsdomstolen. Om du behöver mer juridisk rådgivning i just din situation rekommenderar jag dig att boka tid med de kunniga juristerna på Familjens Jurist.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att skicka in en ny!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.