Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hyresvärd tömmer låst förråd

Hej!
Då jag häromdagen gick upp till mitt vindsförråd (hyresrätt) var hänglåset bytt, alla mina saker borta och någon annan hade ställt in sina grejer där. Sist jag var där var på sensommaren för att hämta ett tält då lägenheten var extremt varm i hettan.
Fastighetsskötaren sa vid uppringning att förrådet inte var mitt (haft det i 7 år, blev tilldelad av tidigare hyresägaren) och att de brukar kasta saker när de inte får tag på ägaren (inga lappar i brevlådan eller uppsatta i trapphus eller hiss).
Jag satte upp en lapp i hissen och fick kontakt med de som nu fått förrådet, de hävdade att de fick tillgång samma dag som de undrade vilket förråd de skulle ha, så det har gått ruskigt fort. Jag har förlorat egendom för tusentals kronor, mountainbike, hemmastudio, hockeyutrustningar med tillhörande bag, resväska, julsaker (jag firade på annan ort så de stod kvar) fiskespö mm
De har alltså brutit sig in och stulit mina ägodelar.
Vad kan jag göra?

Rådgivarens svar

2019-01-23

Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag beklagar den olyckliga situationen och jag ska göra så gott jag kan för att klargöra vilka regler som är aktuella och hur du kan gå tillväga.

Egenmäktigt förfarande respektive olovligt förfogande
Till att börja med anses förrådet vara i din besittning om du satt lås på det, så trots att hyresvärden säger att förrådet inte är ditt kan hen ha gjort sig skyldig till brottet egenmäktigt förfarande i 8:8 Brottsbalken. Hyresvärden har nämligen olovligt rubbat din besittning genom att bryta låset och ta dina saker. Även om hyresvärden anser sig ha förrådet i sin besittning så kan hen inte hur som helst kasta bort egendomen, utan då kan brottet olovligt förfogande enligt 10:4 Brottsbalken bli aktuellt. För att kunna aktualisera det sistnämnda brottet ska du kunna bevisa din äganderätt till egendomen som försvunnit.

Hittegodslagen
Hyresvärden har också en skyldighet att iaktta Lagen om hittegods. Lagen är tillämplig när någon, i ditt fall hyresvärden, hittar egendom som kan sägas vara borttappat eller kvarglömt och egendomen inte bedöms sakna värde eller vara övergivna. Om ägaren till egendomen är okänd, vilket hyresvärden i ditt fall uppfattade det som, ska upphittaren anmäla fyndet till Polisen. Endast om ägaren inte blir känd inom tre månader får upphittaren slänga godset. Utifrån omständigheterna du angivit verkar hyresvärden inte beaktat den i lagen angivna tiden. När hyresvärden inte följt hittegodslagen kan den ha gjort sig skyldig till fyndförseelse enligt 10:8 Brottsbalken.

Hyreslagen
En ytterligare bestämmelse att ha koll på är 12:27 Jordabalken. Denna anger att egendom endast tillfaller hyresvärden utan lösen (och denne då exempelvis kan kasta egendomen) om hyresgäst har flyttat och hyresgästen inte inom tre månader sedan hyresvärds anmaning eller inom sex månader från flytt hämtat egendomen. Beroende på när flytt från lägenheten som förrådet är kopplat till har skett, kan detta bli aktuellt att göra gällande mot hyresvärden.

Skadestånd
När dina saker försvunnit kan det bli aktuellt med skadestånd. Enligt 2:1 Skadeståndslagen ska den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar sakskada ersätta skadan.

Rekommendationer
Det jag råder dig att göra nu är att först och främst samtala med hyresvärden och se om ni kan komma överens om någon lösning. Om du är medlem i Hyresgästföreningen kan det vara en god idé att kontakta dem för hjälp med ditt ärende. Annars är det aktuellt att upprätta en polisanmälan och i samband med detta meddela att du vill kräva skadestånd av hyresvärden.

Jag hoppas du har fått lite mer klarhet i vad du kan göra och att situationen löser sig så gott det går. Du är alltid välkommen att kontakta våra erfarna jurister på Familjens jurist för ytterligare hjälp med ditt ärende.

Vänliga hälsningar,
Joanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.