Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Indragen sjukpenning

Försäkringskassan överväger att dra in min sjukpenning trots att jag provar medicin mot yrsel migrän vilket innebär att jag har bl.a. ständig yrsel med kräkningar, tryck i öronen. Har även utmattningssyndrom där beh för detta inte kunnat påbörjas pga yrseln. Har varit sjukskriven sedan 2014. Min fråga är: har fk rätt att dra in min ersättning? Har jag rätt att få ersättning under tiden dom överväger? Emotser tacksamt svar

Rådgivarens svar

2017-11-27

 

 

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar din fråga finns i socialförsäkringsbalken (SFB)

Förlängd sjukpenning

Huvudregeln är att sjukpenning maximalt betalas för 364 dagar av de 450 senaste dagarna (SFB 27:21). Du har varit sjukskriven under en längre period än så, vilket leder mig till att tro att du tidigare har omfattats av ett undantag till regeln. Det finns två stycken undantag som kan ge möjlighet till förlängd sjukpenning.

1. Allvarlig sjukdom (SFB 27:23)

Det första undantaget förutsätter att du lider av en allvarlig sjukdom. Jag har svårt att tro att ditt sjukdomstillstånd skulle klassas som en sådan allvarlig sjukdom som avses i paragrafen. Som exempel nämns ALS, tumörsjukdomar och organtransplantationer.

2. Sjukpenning på fortsättningsnivå (SFB 27:24)

Enligt det här undantaget kan du få sjukpenning under ett obegränsat antal dagar om sjukpenning på normalnivån (max 365 dagar) inte längre kan lämnas.

Jag drar slutsatsen att det är genom det andra undantaget (27:24) du har fått sjukpenning tidigare. I sådant fall har du rätt till förlängd sjukpenning så länge du uppfyller förutsättningarna i övrigt för sjukpenning.

Förutsättningar för sjukpenning

Du har rätt till sjukpenning om din arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel (SFB 27:2). Har du haft nedsatt arbetsförmåga i mer än 365 dagar ska det beaktas om du har sådan förmåga att du kan försörja dig själv genom 1) förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden eller 2) annat lämpligt arbete som är tillgängligt för dig (SFB 27:49 och 27:48). Din arbetsoförmåga ska vara medicinskt grundad.

Sjukpenning i avvaktan på slutligt beslut

I dagsläget kan sjukpenning inte ges i avvaktan på slutligt beslut. Från och med 1 januari 2018 kommer det dock vara möjligt.

Sammanfattning och råd

1. Kan försäkringskassan dra in din sjukpenning?

Ja, försäkringskassan har befogenhet att dra in din sjukpenning om de anser att du kan arbeta. Du kan å andra sidan få ditt ärende omprövat eller överklaga beslutet. Här finns en mall du kan använda för att ompröva/överklaga beslutet. Att ompröva beslutet kostar ingenting. Vid överklagande står du bara för dina egna kostnader i domstol (om du ex. skulle vilja ha en advokat), även om du förlorar målet. Jag råder dig till att först ompröva beslutet, om det inte hjälper kan du överklaga det. Samma dag som sjukpenningen upphör är det viktigt att du anmäler dig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen, annars kan din sjukpenningsgrundade inkomst sänkas. 

För att du ska få behålla din sjukpenning ska din arbetsförmåga vara nedsatt minst en fjärdedel och du ska inte kunna försörja dig själv genom lämpligt arbete. Att din arbetsförmåga är nedsatt ska bevisas med hjälp av läkarintyg m.m. Jag har inte alla detaljer i ditt fall och kan därför inte göra en bedömning av om du har rätt till sjukpenning på fortsättningsnivån eller inte. 

2. Har du rätt att få ersättning under tiden de överväger?

Nej, tyvärr. Från och med 1 januari 2018 kommer det däremot vara möjligt i samband med att lagen ändras.

Jag önskar dig lycka till och hoppas att svaret har varit hjälpsamt! 

Mvh 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.