Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Inkasso och skuldsanering utomlands

Hej,

Vilka regler gäller vid en enskild svensk fordran då gäldenären flyttat eller
flyttar och mantalsskriver sig i Danmark?

Vad händer med den enskilda svenska fordran då som ligger hos
t.ex. ett inkassobolag?
Tanken bygger på att personen emigrerat till Danmark.
Kan den fordran säljas?
Vad gäller vid en pågående skuldsanering om personen emigrerar till
Danmark?

Med vänlig hälsning

Rådgivarens svar

2019-01-01

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Vilka regler är tillämpliga?

När det gäller indrivning av skulder kan man generellt säga att det viktiga inte är var gäldenären (den som är skyldig pengar) befinner sig, utan var dennes tillgångar befinner sig. Även om man flyttar utomlands så kan den svenska Kronofogdemyndigheten hjälpa borgenärer att få betalt för svenska fordringar genom exvis utmätning av fastighet, banktillgångar eller lön. Det är svårt för mig att svara på frågan vilka regler som är tillämpliga eftersom att det beror på vilken specifik fråga du vill lösa. Om du har någon sådan särskild fråga som inte besvaras nedan så får du gärna ställa den så ska jag försöka att hjälpa dig. Jag kan dock inte säga "de här och de här reglerna är tillämpliga" just i detta fallet, det beror helt enkelt för mycket på vilken fråga som ska besvaras.

Inkasso utomlands

Inkassoverksamhet är privata företag som hjälper kunder att driva in skulder. De har alltså ingenting med Kronofogdemyndigheten att göra. Inkassobolagen köper folks skulder och driver in dem. Om man googlar "inkasso internationellt" så ser man att det finns flertalet inkassobolag som har kontor runt om i världen för att de ska kunna driva in skulder, oavsett vart gäldenären "flyr". Inkassobolaget kan således både välja att själva (genom ett kontor i Danmark) driva in skulden, eller att sälja den till något danskt inkassobolag. Fordringar är fritt överlåtbara.

Skuldsanering och flytt utomlands

Regler om skuldsanering finns i skuldsaneringslagen. Lagen ställer upp olika villkor för att beviljas skuldsanering, bland annat att:

Skuldsanering får beviljas om gäldenären har sina huvudsakliga intressen i Sverige.

Lagen säger dock inte någonting om huruvida den som skuldsaneras får flytta utomlands efter att skuldsanering väl beviljats. Det finns vissa möjligheter för borgenärerna (de som vill få betalt) att ompröva skuldsaneringsbeslutet, men då krävs exvis att "gäldenären har gjort sig skyldig till oredlighet mot borgenärer" eller att "gäldenären i sin ansökan om skuldsanering eller annars under ärendets handläggning medvetet har lämnat oriktiga uppgifter till men för borgenären". Det kan säkert finnas situationer där en flytt utomlands aktualiserar dessa regler, men enligt min bedömning är inte en flytt utomlands per se någonting som påverkar skuldsaneringen. Det förutsätter såklart att den som skuldsaneras följer betalningsplanen. För ett hundra procent säkert svar bör du dock kontakta Kronofogdemyndigheten.

Sammanfattning

Det är svårt att fly sina skulder, eftersom att både inkasso och Kronofogdemyndigheten jobbar internationellt. Att emigrera till Danmark löser således, så vitt jag kan se, inte skuldproblemet. Jag ser samtidigt inte heller att man skulle vara förhindrad att flytta till Danmark efter beviljad skuldsanering, så länge man betalar som man ska och inte på annat sätt missgynnar en viss borgenär.

Jag hoppas att det var svar på dina frågor. Om jag missade någonting eller om du har någon annan fundering, så är du välkommen att ställa en ny fråga till oss.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.