Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Innebär förfalskad namnteckning urkundsförfalskning?

Hej, jag har nyligen fått reda på att min före detta sambo förfalskat min namnteckning och plockat ut alla mina föräldradagar från f-kassan. Jag har hittat ansökan som hon skrivit så bevis finns. Hur ska jag agera? Är detta urkundsförfalskning? Tack på förhand.

Rådgivarens svar

2018-10-25

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Definitionen av urkundsförfalskning finns i Brottsbalken. Vid brott mot Försäkringskassan är det framförallt Bidragsbrottslagens bestämmelser som har företräde framför den allmänna bestämmelsen, om de kan anses tillämpliga. Nedan följer en redogörelse för din situation och vad du bör göra härnäst.

Urkundsförfalskning
I lagen anges att man kan ha gjort sig skyldig till urkundsförfalskning om man har framställt en falsk urkund genom att antingen ha obehörigen skrivit på eller angett en annan persons namn. Det krävs uppsåt från gärningsmannens håll för att kunna ha gjort sig skyldig till urkundsförfalskning. En urkund är en handling som ska vara utställd som bevis eller annars av betydelse som bevis, förmedla information, det ska framgå vem som är handlingens utställare och den ska ha originalkaraktär. Falsk är en urkund om den ger sken av att härröra från någon som den i själva verket inte härrör från. För att en urkundsförfalskning ska vara straffbar krävs också att gärningen innebär fara i bevishänseende, vilket det anses göra om man kan förväxla den oäkta urkunden med den äkta och att den kommer användas som bevis rörande något förhållande utanför själva urkunden. Straffet för urkundsförfalskning är fängelse i högst två år.

Bedrägeri
Det låter på din fråga som att även ett bedrägeri kan ha skett gentemot Försäkringskassan, vilket ofta hänger samman med urkundsförfalskning. Ett bedrägeri förövas enligt den allmänna bestämmelsen i brottsbalken då någon genom vilseledande förmår någon annan till en handling som innebär en förmögenhetsöverföring. Straffet för bedrägeri är fängelse i högst år, eller vid ringa böter eller fängelse i sex månader. Bedöms brottet som grovt är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Bidragsbrott
Eftersom det eventuella brottet skett gentemot Försäkringskassan, är det med största sannolikhet speciallagen som gäller ifall handlingarna din före detta sambo gjorde faller in under ett brott där. Det brott som skulle kunna komma ifråga är i så fall bidragsbrott, som man kan göra sig skyldig till om man lämnat oriktiga uppgifter och på så sätt orsakat att en ekonomisk förmån felaktigt betalats ut. Straffet är fängelse i högst två år, eller vid ringa brott, böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad du bör göra nu
Du bör göra en polisanmälan för den den eventuella urkundsförfalskning du blivit utsatt för. Du bör även underrätta Försäkringskassan om vad som skett. Vad gäller bidragsbrottet har då myndigheten en skyldighet att göra en anmälan när de misstänker brott enligt bidragsbrottslagen.  En polisanmälan gör du genom att ringa till polisen på 114 14 eller att besöka en polisstation. Genom att följa denna länk kan du komma i kontakt med en jurist som kan hjälpa dig vidare.

Jag hoppas att situationen löser sig och att du fick svar på dina frågor!

Med vänliga hälsningar, 
Lovisa Törngren

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden