Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Insamling till klassresa

Vår klass samlar in pengar för en klassresa. Vi gör både försäljningar och tar terminsavgift (direktinbetalning från egen kassa). En elev har hoppat av från resan och frågan är hur ska ekonomin hanteras. Har eleven rätt att få tillbaka något från de insamlade pengarna? Isf vad? Enligt dom i Svea hovrätt (dom FT7171-09) har eleven rätt att få tillbaka de pengar som betalats in, såvida man inte kommit överens om något annat. Klassen kom överens om att återbetala egna inbetalda medel. Vad gäller angående försäljningar innan eleven hoppade av, där eleven påbörjat försäljning, fått varor men ej betalat in pengar från försäljning?

Rådgivarens svar

2020-03-17

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag tolkar din fråga som att du dels vill ta reda på vem som har rätt till terminsavgiften och dels vem som har rätt till pengarna som influtit till följd av försäljningen av varorna. Mitt svar bygger på antagandet att det är föräldrarna till barnen i klassen som har beslutat om terminsavgift och försäljning.

Terminsavgiften

I rättsfallet du nämner avgjorde Svea hovrätt att föräldrar som i en klass samarbetar i syfte att bekosta en klassresa är att anse som ett enkelt bolag. Enkla bolag regleras i lagen om handelsbolag och enkla bolag.

Ett enkelt bolag kan inte ta på sig rättigheter och skyldigheter. Det betyder att det är individerna i bolaget som innehar rättigheter och skyldigheter gentemot varandra. I ovan nämnda dom kommer Svea hovrätt fram till att om inget annat avtalats ska pengarna därför återgå till föräldrarna.

I ditt fall har jag förstått det som att klassen kom överens om att betala tillbaka egna inbetalade medel. Detta stämmer väl överens med Svea hovrätts domslut. Så länge ni inte avtalat om något annat ska pengarna eleven betalat in därför återgå till eleven.

                                                                                                        Försäljningen

Som jag förstår den andra delen av din fråga så har eleven börjat sälja varor men hoppat av innan hen hann betala in pengarna som försäljningen resulterat i. Frågan är nu vem som har rätt till de pengarna.

Enkla bolag kan inte äga tillgångar. Det betyder att det är individerna i bolaget, alltså föräldrarna i klassen, som antingen enskilt eller tillsammans äger tillgångarna. Detta innebär att för att svara på frågan vem som har rätt till pengarna blir det avgörande vem som kan sägas äga varorna. Är det föräldrarna som individuellt köper in varor som deras barn sedan säljer? I så fall är det också föräldrarna som har rätt till både pengarna och varorna som de själva köpt in. Om det däremot är klassen som gemensamt har köpt in varor så ligger det närmare till hands att anta att föräldrarna äger varorna tillsammans. Av lagen framgår att rättigheterna och skyldigheterna mellan individerna i det enkla bolaget bestäms genom avtal. Har det funnits någon diskussion i klassen om vad som händer om en elev hoppar av innan klassresan? Kanske kan sådana beslut i så fall appliceras på det här fallet? Om det inte finns något avtal så ska resultatet delas lika. Detta borde i ert fall innebära att eleven/elevens föräldrar har rätt till sin andel av försäljningen men att resterande i klassen också har rätt till motsvarande andel.

Sammanfattning

Terminsavgiften som eleven/elevens föräldrar betalat in ska gå tillbaka till eleven/elevens föräldrar. För att kunna ge ett fullständigt svar på den andra delen av din fråga behövs dock mer information. Beroende på vad klassen har beslutat om tillsammans samt vem som har köpt in vad kan ägarförhållandena se olika ut och därför ge skilda resultat. Det första du bör göra är därför att fundera på om det kanske tagits beslut på föräldramöten eller liknande som reglerar situationen om en elev skulle hoppa av klassresan. Kanske finns det anteckningar från något möte som du kan gå tillbaka och kika på? Fundera även på vem eller vilka i klassen som köpte in varorna. Om du efter att ha gått igenom detta anser att varorna ägs av klassen tillsammans och föräldrarna vägrar betala in de pengar du anser ni har rätt till så har du en fordran på föräldrarna. I en sådan situationen kan du ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det kostar 300 kronor och innebär att Kronofogden skickar ett brev till den som du anser är skyldig dig pengar. Beroende på om personen godkänner fordran så kommer skulden då antingen betalas eller så kommer ert ärende tas vidare till domstol.

Som avslutande kommentar kan sägas att de flesta reglerna i lagen om handelsbolag och enkla bolag är dispositiva. Det betyder att föräldrarna i klassen kan avtala om vad som ska gälla både i den nu uppkomna situationen och för situationer i framtiden. En första åtgärd borde därför vara att försöka komma överens gemensamt i klassen om hur den uppkomna situationen ska hanteras.

Hoppas jag har lyckats besvara din fråga! Om du har några andra frågor tveka inte att höra av dig!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.