Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Jag har fått för mycket lön. Behöver jag betala tillbaks?

Jag har fått lite för mycket i lön sa min chef till mig igår. Hon och lönekontoret hade räknat fel med mina jobb-procent. Eftersom jag blev sjuk i våras när jag bara jobbade 60% men nu i höst skulle gått upp till 75% så när jag hade semester v44 så fick jag lön efter 75% när jag egentligen skulle ha lön efter 60% säger chefen och lönekontoret nu. Så de säger att jag har en skuld till lönekontoret och måste betala tillbaka mellanskillnaden. Jag trodde ju att det var rätt. Måste jag betala tillbaka? Vet inte än hur mycket för lönekontoret ska räkna på det. 
(Jag är fortfarande lite sjukskriven men har börjat jobba 25% av 60%.)
Tack

Rådgivarens svar

2020-11-25

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen. Inledningsvis kommer jag gå igenom regleringen, för att därefter besvara din fråga.

Felaktiga betalningar

Principen om condictio indebiti tar sikte på när någon genomför en betalning utan att en sådan skyldighet finns, eller när ett för stort belopp betalas ut. Huvudregeln för sådana fall är att den som felaktigt betalat summan har rätt att kräva återbetalning (se exempelvis NJA 2015 s 1072). Från denna huvudregel finns det däremot undantag, bland annat då den som tagit emot betalningen varit i god tro om rätten till betalningen och har förbrukat beloppet eller på annat sätt inrättat sig efter betalningen. Med god tro menas att mottagaren av beloppet varken insett eller, utifrån en objektiv bedömning, bort inse att betalningen varit felaktig.

Undantag från återbetalningsskyldighet vid felaktigt utbetald lön

I AD 1993 nr 170 förelåg en liknande situation som den du beskriver. Personen i fråga hade då fått lön motsvarande en fulltidsanställning, medan tjänstgöringsgraden var 75 procent. Domstolen konstaterade att avgörande för återbetalningsskyldighet avseende felaktigt utbetald lön är om arbetstagaren har mottagit och förbrukat lönebeloppet i god tro.

God tro

Bedömningen av huruvida du bort inse att du fått mer lön än du haft rätt till tar bland annat sikte på utformningen av dina lönespecifikationer. Om lönebeskeden är tillräckligt tydliga och klara i sin utformning bör du kunna utläsa om rätt lönebelopp har betalats ut. Om det varit komplicerat att med ledning av lönebeskedet förstå att fel hade begått kan det medföra att du inte ska vara återbetalningsskyldig (AD 1983 nr 163). Så har i praxis även varit fallet när arbetstagaren har frågat arbetsgivaren om lönen verkligen är korrekt, och fått beskedet att den varit det.

Skyldighet att granska lönebesked

Du som arbetstagare kan ha en skyldighet att närmare granska ditt lönebesked, särskilt när nettolönen ökar jämfört med tidigare utan särskild anledning (AD 1993 nr 170). Om det finns sådana omständigheter så får en bedömning även göras för huruvida du vid en närmare granskning av lönespecifikationerna hade kunnat förstå att det blivit fel med beloppet.

Din situation

Som huvudregel har du en skyldighet att återbetala den del av lönen som varit felaktig. Då du dock inte varit medveten om att beloppet varit felaktigt finns det skäl att närmare gå igenom omständigheterna för att bedöma huruvida du kan anses ha varit i god tro. Om du har varit i god tro och dessutom förbrukat beloppet eller på annat sätt inrättat dig efter beloppet har du ingen återbetalningsskyldighet. Avgörande för bedömningen är i ditt fall förmodligen hur stor skillnad det varit i nettolönen jämfört med vad du tidigare fått utbetalt, samt utformningen av lönespecifikationerna. Om du vill ha rådgivning i din situation rekommenderar jag att boka tid med en av Familjens Jurists duktiga jurister.

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! Kontakta oss gärna på nytt om du har några andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.