Hej, Jag tänkte sätta upp en övervakningskamera på våran baksida och rikta den mot altandörren/altanen. Det enda som man kommer att se är altanen och altandörren. Vet inte riktigt om jag ställa kameran att endast filma vid rörelse eller hela tiden och sen lagra det i molnet och sen radera efter en viss tid. Behöver jag skylta att det är en övervakningskamera där? När mer som man behöver tänka på?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Regler om kamerabevakning finns i kamerabevakningslagen. Däremot gäller inte lagen vid kamerabevakning som en fysisk person utför som ett led i en verksamhet av rent privat natur eller som har samband med hans eller hennes hushåll. En privatperson som bedriver kamerabevakning i sin egen privatbostad räknas som privat natur. Som privatperson är det med andra ord möjligt att sätta upp övervakningskameror i hemmet utan särskilt tillstånd, såvida kamerorna endast når inomhus i bostaden samt över den egna tomtmarken. Därav behöver inte det heller skyltas om att en övervakningskamera finns i bostaden.
Något du bör ha i åtanke är att det inte är tillåtet att filma någon som befinner sig inomhus i bostaden i hemlighet med övervakningskameran. Med “i hemlighet” menas att utrustningen ska ha varit dold för den fotograferade eller också ska denne vara omedveten om att den för tillfället är igång. Då kan du riskeras dömas för kränkande fotografering till böter eller fängelse i högst två år, se brottsbalken. Därför bör du informera de som besöker ditt hem om övervakningskameran.
För övrigt måste kamerabevakningen vara överensstämmande med reglerna i GDPR (Dataskyddsförordningen). Du ska noga väga dina egna behov och intressen mot det intrång i människors personliga integritet som kamerabevakningen innebär. Det krävs ett berättigat intresse för att få installera en övervakningskamera i det egna hemmet. Ett exempel på ett berättigat intresse är att förebygga och utreda brott. Du kan läsa mer om detta på Datainspektionens hemsida (här).
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Har du följdfrågor går det bra att ställa flera. Du är även varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister för ytterligare rådgivning i ditt ärende. Klicka här för att komma till bokningen.
Vänligen,
Josefine Johansson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.