Vi har en granne som bor i porten bredvid. I januari 2017 blev jag misshandlad av hans ex som blev dömd 50 dagar dagsböter i februari i år. I nästan ett år har de trakasserat oss på många sätt som vi har polisanmält, till exempel skadat vår bil på vår parkering.
Vi bor i höghus och bilen är mittemot vårt sovrumsfönster. Vi har möjligheten att sätta på vår videokamera bakom vårt sovrumsfönster och filma hela natten, 12 timmar, för att bevisa att det är dem som skadar vår bil. Jag undrar om att får vi filma eller ej?
MVH
Hej! Stort tack för att du hör av dig till Fråga Juristen med dina frågor. Vad tråkigt att höra att du blivit utsatt för det.
Allmänt om filmning
Generellt sätt är det tillåtet att filma utomhus. Dock kan det bli fråga om brottet ofredande i 4 kap. 7 § BrB när någon filmar en annan på ett påträngande sätt som är menat att kränka den filmades frid på ett kännbart sett. Om ni däremot skulle ertappa era grannar med att de håller på med skadegörelse mot er bil är det bra att exempelvis ta fram kameran då och filma detta för att ha som bevis.
Övervakning
Att filma en längre period med en kamera uppställd riktad mot parkering blir däremot att se som övervakning och då gäller andra regler som nu ska förklaras.
När det handlar om att placera en kamera för övervakning på det sätt som du beskrivit blir kameraövervakningslagen (2013:460) av intresse. Stillbildskameror och filmkameror utgör övervakningsutrustning om upptagningen lagras på ett band, minneskort eller liknande lagringsenhet. Med detta menas helt enkelt att en kamera med som har filmfunktion och sedan sparar det filmade materialet någonstans omfattas av lagen.
Enligt 5 § kameraövervakningslagen gäller inte lagen vid kameraövervakning av en plats dit allmänheten inte har tillträde om övervakningen bedrivs av en fysisk person som ett led i en verksamhet av rent privat natur. Exempel på detta är när någon har kameraövervakning på sin tomt eller i sitt hem, för eget intresse.
I ert fall skulle det röra sig om en kamera som visserligen är placerad inne i det egna hemmet men den skulle vara riktad mot en parkering. När en person bedriver kameraövervakning i sin bostad brukar detta betraktas som verksamhet av privat natur. Detta gäller dock inte när allmänheten har tillträde till övervakningsområdet. En parkering utgör en allmän plats och undantaget för privatpersoners kameraövervakning enligt 5 § kameraövervakningslagen skulle därför inte gälla i er situation. För att övervaka ett område tillgängligt för allmänheten med kamera som privatperson krävs tillstånd från Länsstyrelsen.
Sammanfattningsvis är det inte tillåtet att kameraövervaka en allmän plats utan tillåtelse från Länsstyrelsen. Dock är det tillåtet att allmänt filma ute på stan, såvida inte någon som blir filmad motsätter sig det.
Hoppas du känner att du har fått vägledning i din fråga och att er olyckliga situation förbättras. Jag rekommenderar er att fortsätta vara i kontakt med polisen angående trakasserierna.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.