Hej! Jag har pga corona blivit korttidspermitterad från mitt jobb och jobbar bara 30 % just nu och tills vidare. Eftersom jag är ledig så pass mycket så känns det onödigt att ta ut all semester i sommar, jag sparar hellre hela eller åtminstone en del av den till senare när jag börjat jobba heltid igen. Jag har enligt mitt kollektivavtal rätt till 28 semesterdagar per år. Nu när jag pratat med chefen om detta så håller han inte med, utan säger att jag ska ta ut minst fyra veckors semester i sommar. Ser ingen större vits med att ta ut semesterdagar när jag ändå är ledig större delen av veckorna. Har min chef rätt att kräva att jag tar ut hela semestern i sommar eller kan jag själv vara med och bestämma? Om jag inte kan spara hela semestern, kan jag dela upp min semester och spara halva till i höst?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.
Semester och korttidspermittering
Sedan 4 april 2020 gäller nya regler angående stöd vid korttidsarbete (även kallat korttidspermittering). De nya reglerna innebär att anställda kan gå ner i arbetstid en period och att staten går in med ekonomiskt stöd till arbetsgivaren. Anställda får behålla en stor del av sin lön samtidigt som personalkostnaderna minskar. Reglerna har införts på grund av den rådande situationen med corona och tanken är att reglerna ska underlätta för arbetsgivare att behålla personal istället för att säga upp dem. De nya reglerna har emellertid inte medfört ändringar i semesterlagen utan den fortsätter att gälla som tidigare.
Semesterns förläggning
Regler om semester finner man i semesterlagen. Utgångspunkten är att semester ska förläggas till en period på minst fyra veckor under juni-augusti (semesterlagen 12 §). Genom enskilt avtal, anställningsavtal eller kollektivavtal kan man dock avtala om att semestern ska förläggas vid annan tidpunkt (semesterlagen 2 a §). Arbetstagare har vidare visst inflytande vid förläggningen. Genom ett kollektivavtal är det möjligt att ge arbetstagare förhandlingsrätt med arbetsgivaren om semesterns förläggning (semesterlagen 10 §). Finns inte kollektivavtal, har enskild arbetstagare ändå rätt till förhandling med arbetsgivaren om förläggning av semestern (semesterlagen 10 § st. 2). Detsamma gäller för annan semester än den som avses i 12 § (semesterlagen 10 § st. 3). Kommer parterna inte överens, bestämmer arbetsgivaren semesterns förläggning om inte annat avtalats (semesterlagen 11 §).
Huvudregeln är alltså att semestern ska förläggas till en period på minst fyra veckor under juni-augusti. Genom avtal kan dock annat gälla. Kommer ni inte överens måste din arbetsgivare först förhandla om semesterns förläggning med dig. Kommer ni inte överens, är det dock arbetsgivaren som i sista hand bestämmer när semestern ska förläggas. Genom ett kollektivavtal kan du få en utökad medbestämmanderätt som påverkar när semestern ska förläggas. Det kan därför vara bra att gå igenom kollektivavtalet för att se vad som gäller. Om det är så att du redan beviljats och fått semestern utlagd, är det inte möjligt att ensidigt ”ta tillbaka” semestern. I sådana fall måste arbetstagaren komma överens med arbetsgivaren om att ändra redan förlagd semester. Även här har arbetsgivaren sista ordet.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är utgångspunkten att semestern ska förläggas till en period på fyra veckor under sommaren. Ett enskilt anställningsavtal eller kollektivavtal kan dock medföra att detta inte gäller. Som arbetstagare har du rätt att förhandla med arbetsgivaren om frågan och ett kollektivavtal kan medföra utökat utrymme för förhandling. Du kan alltså förhandla med din arbetsgivare om att inte behöva ta ut hela semestern under sommaren. Du kan även förhandla med arbetsgivaren om att spara en del till hösten, dock måste du ta ut 20 semesterdagar innan året är slut. Kommer ni inte överens är det dock arbetsgivaren som slutligen bestämmer. Skulle det vara så att du redan beviljats semester, men ångrar dig, så måste du diskutera med din arbetsgivare om det går att ”ta tillbaka” semestern. Arbetsgivaren har även i denna situation sista ordet.
Hoppas du fått svar på din fråga! Känner du behov av mer juridisk hjälp? Familjens Jurist har allmän rådgivning som du kan vända dig till. Är du medlem i en fackförening kan du även vända dig till dem.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.