Hej! Jag undrar om arbetsgivaren kan kröva av en arbetstagare att genomföra en arbetsförmågeutredning via företagshälsovård även om arbetstagaren säger nej? Vad händer om arbetstagaren fasthåller vid att absolut inte vilja genomföra arbetsförmågeutredningen?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om arbetsrätt och arbetsförmågeutredning. Jag kommer därför att gå igenom reglerna om arbetsgivarens roll och ansvar och arbetstagarens skyldigheter och rättigheter. Jag kommer sen förklara vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.
Utredning
Arbetsgivaren har ansvar för att den personal som finns på arbetsplatsen fungerar för arbetets genomförande och säkerhet. Då arbetsgivaren bedömer att det kan finnas ett behov av en arbetsförmågeutredning behöver detta genomföras.
Utredningen syftar till att utreda så att den anställda kan jobba kvar.
Om det av utredningen visas att arbetstagaren inte har behov av några åtgärder upprättas en plan för återgång i arbetet tillsammans med arbetstagaren.
Om utredningen visar att det behövs åtgärder kommer dessa planeras och genomföras med andra eventuella aktörer.
Arbetsgivarens rätt att leda arbetet
När det kommer till en förändring i arbetsuppgifter eller ändrade omständigheter är utgångspunkten att arbetsgivaren har en långtgående arbetsledningsrätt. Det innebär att arbetsgivaren ensam kan fatta beslut om vad ditt arbete ska innebära.
Arbetsgivaren är överordnad arbetstagarna och arbetstagarna har därför en lydnadsplikt gentemot arbetsgivaren. Arbetsledningsrätten finns inte lagstadgad men gäller som en allmän regel inom arbetsrätten.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Som arbetstagare och anställd ska man som utgångspunkt acceptera förändringarna så länge de faller inom arbetsskyldigheten. Skyldigheten kan variera beroende på tjänst, du kan hitta dina skyldigheter i ditt anställningsavtal och eventuellt i ditt kollektivavtal.
Arbetstagarens arbetsskyldighet är vid och innebörden kan variera. Om arbetsgivaren anser att en utredning behöver genomgås ska arbetstagaren göra detta, en arbetsgivare kan dock inte tvinga en anställd att göra en sådan.
Konsekvenserna för att inte genomgå en sådan undersökning är dock att arbetstagaren inte kan få den hjälp som kanske behövs. Det kan vara till nackdel för arbetstagaren.
En arbetstagare som anses ha gjort motstånd till arbetsskyldigheten kan dock omplaceras eller få sin anställning avslutad.
För att en uppsägning ska ha saklig grund ska arbetsgivaren ha fullgjort sitt ansvar gällande att erbjuda utredning och åtgärder. Arbetsgivaren måste bevisa att de åtgärder som krävts har vidtagits.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om du är skyldig att genomgå en arbetsförmågeutredning. Svaret är generellt sett nej, men det finns nackdelar med att inte genomgå undersökningen.
Min rekommendation till dig är att förmedla till din arbetsgivare varför du inte vill genomgå utredningen och höra om den anser att det finns något annat alternativ. Om du inte känner att du kan få det stöd som du behöver rekommenderar jag dig att vända dig till ditt fackförbund och ett arbetsmiljöombud. Denna kan hjälpa dig vidare med vilka exakta rättigheter du har.
Du kan läsa mer om arbetsförmågeutredningar här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.