En vän till mig blev utsatt för påtryckningar om att skriva över sin hund på en tillfällig dagmatte eller liknande när hon var under en pressad situation men ville egentligen inte göra detta utan kände sig pressad till detta pga en privatsituation/livssituation. Går det att häva överskrivelsen till föregående ägare...Så att äganderätten återgår till gamla ägaren...
Hej!
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller. Jag kommer både gå igenom vad som gäller vid psykisk störning och under tvång.
Avtal slutna under påverkan av psykisk störning
Det finns en lag som heter Lagen om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning. Enligt den så är avtal som någon ingått under påverkan av en psykisk störning ogiltigt. Med "psykisk störning" menas både varaktiga störningar, t.ex. psykossjukdom, och tillfälliga störningar som är en följd av t.ex. berusning.
Det är den som menar att ett avtal slutits under påverkan av psykisk störning som måste bevisa detta. Detta kan göras med t.ex. läkarintyg eller psykologutlåtanden.
Det måste föreligga ett samband mellan den psykiska störningen och avtalets ingående för att avtalet ska vara ogiltigt. Den psykiska störningen ska ha varit en bidragande faktor till avtalets ingående. Även detta måste bevisas av den som menar att avtalet är ogiltigt.
Konsekvenser av avtalets ogiltighet
Att avtalet är ogiltigt pga. det ingåtts under påverkan av psykisk störning innebär att var och en av avtalsparterna ska lämna tillbaka vad denne har tagit emot till följd av avtalet. Om detta inte kan ske ska man istället betala ersättning för värdet av det man tagit emot. Den som ingått avtalet under påverkan av psykisk störning behöver däremot inte lämna tillbaka mer än vad som använts till skäligt underhåll eller annars medfört nytta för personen, dvs. t.ex. det som används för att betala för mat och hyra.
Om motparten i avtalet var i god tro, dvs. inte visste om att personen var påverkad av en psykisk störning, så har denne rätt till ersättning för dennes förlust pga. avtalet. Den får däremot högst så mycket ersättning att den hamnar i samma situation som om avtalet aldrig ingåtts. Den som menar att motparten visste om den psykiska störningen ska bevisa det.
Lindrigt och grovt tvång
Inom juridiken skiljer man på grovt tvång och lindrigt tvång (28 och 29 §§ Avtalslagen). Grovt tvång är av allvarligare art, exempelvis att man tvingas ingå avtal under pistolhot. Grovt tvång är alltså troligtvis inte tillämplig på din situation.
Lindrigt tvång kan däremot tillämpligt i ditt fall. När man utsätts för lindrigt tvång så har man möjlighet att välja att ingå i avtalet eller inte, även om ingen av valen är bra. För att det ska anses vara lindrigt tvång måste det föreligga orsakssamband mellan avtalets ingående och tvånget.
God tro
Om köparen, eller i det här fallet personen som tog över äganderätten till hunden, var i god tro angående det lindriga tvånget är avtalet giltigt. Om du inte har något som visar på att dagmatten borde ha insett att du blev tvingad så kan det därför bli svårt att hävda att köpet ska återgå på grund av lindrigt tvång.
36 § AvtL
Det kan krävas en del för att tillämpa lindrigt tvång och ibland kan det därför vara lättare att använda sig av generalklausulen 36 § Avtalslagen. Enligt denna paragraf kan ett avtal vara oskäligt på grund av omständigheter vid avtalets ingående. Huruvida den är tillämplig i ditt fall kan jag dock tyvärr inte svara på. Det får lämnas till en domstols bedömning.
Sammanfattning:
Det finns en viss möjlighet att avtalet kan ses som ogiltigt. Det är din vän som skulle behöva bevisa att det föreligger omständigheter som gör att avtalet är ogiltigt.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du vill ha vidare hjälp i detta ärende rekommenderar jag dig att boka in en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.