Hej, min dotter blev lovad en tjänst via mail där det stod att hon skulle få en ny roll på det bemanningsföretag där hon är anställd. Efter att arbetsgivaren ville ändra schemat för den nuvarande rollen, vilket inte fungerade för min dotter så har arbetsgivaren bestämt att ge den utlovade tjänsten till någon annan. Detta "pga av att hon inte visat lojalitet i teamet och gått med på att ändra arbetstider" i den nuvarande rollen.
Min fråga är om arbetsgivaren för göra så, utlova en tjänst och sedan dra tillbaka den?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med din fråga!
Har ett anställningsavtal ingåtts?
Anställningsavtal kräver inget särskilt formkrav för att det ska bli bindande, den kan både göras muntligt och skriftligt. Om arbetsgivaren har erbjudit tjänsten via mail, och förutsatt att din dotter också antog erbjudandet och tackade jag, har ett anställningsavtal ingåtts. Detta följer av de allmänna reglerna om avtals ingående som regleras i 1 kap avtalslagen.
Eftersom det är din dotter som vill göra avtalet gällande är det hon som har bevisbördan för att ett avtal kom till stånd. Detta kan hon förmodligen styrka genom att åberopa mailkonversationen. Om mailkonversationen kan styrka att det föreligger ett anställningsavtal är arbetsgivaren bunden av detta. Av mailkonversationen bör det som sagt framgå att arbetsgivaren gav ett erbjudande av en tjänst som dottern tackade ja till. Det enkla svaret på din fråga är alltså – nej, en arbetsgivare kan inte dra sig ur en utlovad tjänst om ett anställningsavtal har ingåtts.
En grundläggande princip inom avtalsrätt är att avtals ska hållas. Arbetsgivaren kan därför inte hur som helst dra sig ur avtalet då detta kan utgöra avtalsbrott. Avtalet kan dock ogiltigförklaras om grund för detta föreligger, det kan t.ex. vara om din dotter svikligen har förlett arbetsgivaren att ingå avtal med henne genom att undanhålla information om vilka tider hon kan jobba. Detta torde dock inte vara fallet här.
Arbetsgivaren måste säga upp avtalet
Om ett anställningsavtal ingick måste arbetsgivaren säga upp avtalet. Uppsägning får endast ske om det föreligger en saklig grund, se 7 § lagen om anställningsskydd. Att din dotter inte kan arbeta de tider som krävs för tjänsten skulle kunna utgöra en saklig grund. Situationen blir dock problematisk eftersom arbetsgivaren ändrade schemat för tjänsten. En arbetsgivare får enligt arbetstidslagen ge besked om ändringar minst 2 veckor i förväg. Dock kan ett sådant besked lämnas kortare tid i förväg om verksamhetens art eller händelser som inte kunnat förutses ge anledning till det. Det får alltså betydelse hur lång tid i förväg ändringarna i schemat meddelades och om arbetsplatsens art eller händelser på arbetsplatsen ger anledning till att schemaändringar får ske med kort varsel.
För att kunna besvara din fråga ordentligt måste jag veta vilken typ av anställningsavtal som föreligger mellan din dotter och bemanningsföretaget samt vilken anställningsform som erbjöds för den nya tjänsten över mailet. Uppsägningstiden är olika för olika typer av anställningsformer. Var det en tillsvidareanställning är uppsägningstiden 1 månad. Vid en visstidsanställning upphör den på slutdatumet för anställningen. Var det en provanställning kan den sägas upp när som helst, arbetsgivaren måste dock lämna besked om detta 2 veckor i förväg.
Sammanfattning
Förutsatt att ett anställningsavtal ingicks över mail och att din dotter kan bevisa detta måste arbetsgivaren säga upp avtalet, då följer en uppsägningstid som är olika lång beroende på form av anställningsavtalet. Viktigt att komma ihåg är dock att arbetsgivaren kan omfattas av kollektivavtal som kan innehålla andra regler som man måste beakta. Jag rekommenderar därför er att kolla upp det.
Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga.
Bästa hälsningar,
Sofia Berg
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.