Hej,
Kan man överlåta en fordran till i princip vem som helst?
Det är ju ingen idé att överlåta en fordran till någon som av något skäl (oavsett vilket) inte kan/får anhängiggöra ett tvistemål, t ex för att personen saknar ankytning till saken eller inte är tillräckligt berörd.
Är det skillnad om fordran är ett anspråk? (t ex skadestånd pga kontraktsbrott och då finns det ju ingen faktiskt affärshändelse att grunda fordran på).
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Regler om enkel fordran hittas i Skuldebrevslagen (SkbrL), regler om betalningsföreläggande hittas i Lag om betalningsföreläggande och handräckning (LBfH) och regler om domstolsprocesser hittas i Rättegångsbalken (RB).
Skuldebrev
Om fordran inte finns antecknad i ett skuldebrev så kallas det oftast för att man har en enkel fordran, enkla fodringar omfattas av skuldebrevslagens regler om enkla skuldebrev, 3 kap. SkbrL. Ett enkelt skuldebrev fungerar endast som bevis på fordrans existens och betraktas inte som ett värdepapper. Ett enkelt skuldebrev kan överlåtas, vid en överlåtelse så bör gäldenären meddelas (denuntiation) att det har skett en överlåtelse. En denuntiation sker i syfte att undvika dilemma som uppstår bland annat när gäldenären betalar till fel borgenär.
Betalningsföreläggande
Som privatperson kan man få hjälp av Kronofogdemyndigheten att driva in en skuld, förfarande kallas för betalningsföreläggande, 1 § LBfH. En ansökan om betalningsföreläggande kan göras efter att skulden förfallit till betalning, 2 § LBfH. Om svarande bestrider fordran så kan överlämnas ärendet till en Tingsrätt, 33 § LBfH.
Domstolsförfarandet
Den som har förvärvat en fordran enligt gällande lag kan alltid göra gällande betalning och om gäldenären skulle vägra så kan den nya borgenären åtnjuta samma rättigheter som överlåtaren d.v.s. den ursprungliga borgenären. En borgenär kan inte väcka en så kallad fullgörelsetalan enligt 13 kap. 1 § RB när fordran inte tillhör honom. Alltså tredjeman (borgenärens borgenär) kan inte tvinga fram en betalning på en skuld genom att väcka talan angående en fordran mellan borgenären och dennes gäldenär eftersom tredjeman saknar anknytning till saken.
Sammanfattning
Huvudregeln är som sagt att alla fordringar kan överlåtas, även fodringar som grundas på ett skadestånd. Fordran kan överlåtas men det är viktigt att borgenären meddelar gäldenären detta. Om gäldenären inte skulle betala när fordran förfallit eller på begäran så kan borgenär få hjälp av Kronofogdemyndigheten genom ett så kallat betalningsföreläggande. Om gäldenären bestrider fordran så kan man begära att tingsrätten fastställer fordrans giltighet och sedan kan borgenären få betalt förutsatt att fordran är giltig. Borgenärens borgenärer kan aldrig få betalt genom att väcka talan avseende en fordran som inte tillhör dem direkt.
Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här.
Vänliga hälsningar,
Alba
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.