Kan en gymnasieelev skriva sig/folkbokföra sig hos anhöriga, till exempel mor-/farföräldrar eller äldre vuxna syskon eller måste man i den åldern vara folkbokförd på samma adress som en av föräldrarna?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
Folkbokförd
Huvudregeln är att man ska vara folkbokförd där man bor, alltså där man sover och har en anknytning till. Om man inte bor på adressen som man är folkbokförd på så kan det vara ett folkbokföringsbrott.
Om det handlar om en ungdom som flyttar på grund av gymnasiestudier och regelmässigt tillbringar natten i en annan bostad, så ska ungdomen ändå vara folkbokförd hos sin vårdnadshavare, vilket gäller tills ungdomen har tagit studenten, dock längst till 21 år, enligt Folkbokföringslagen § 11 st. 2.
Flytta innan 18 år
Innan ett barn har fyllt 18 år är det vårdnadshavaren som har rätt och skyldighet att bestämma över barnets personliga angelägenheter, 6 kap. 11 § Föräldrabalken. Alltså kan ett barn under 18 år inte flytta utan sina föräldrarnas godkännande.
Din situation och sammanfattning
Sammanfattningsvis kan alltså sägas att en gymnasieelev under 18 år ska vara folkbokförd där föräldrarna bestämmer att hen ska bo. Om gymnasieeleven bor någon annanstans än hos sina föräldrar för att gå i det gymnasiet ska hen ändå vara folkbokförd hos sina föräldrar fram tills att hen slutar skolan.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.