Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan en kommun kringgå offentlighetsprincipen genom att anlita ett företag, t ex en rekryteringsfirma?

Offentlig handling?
Kan en kommun kringgå offentlighetsprincipen genom att anlita ett rekryteringsbolag, och på så sätt inte behöva redovisa vilka som sökt en kommunal tjänst?

Rådgivarens svar

2020-02-08

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Vad innebär offentlighetsprincipen och vad är en allmän handling?

Frågor som rör offentlighetsprincipen regleras dels i en av våra grundlagar, nämligen tryckfrihetsförordningen, och dels i offentlighet- och sekretesslagen. Den senare kommer dock inte beröras här.

Offentlighetsprincipen innebär att handlingar som finns hos myndigheter (kommuner inkluderat) ska vara offentliga, dvs tillgängliga för allmänheten (tryckfrihetsförordningen 2 kap 1 §). Detta innebär att alla handlingar (pappersdokument eller elektroniska handlingar) som är

  1. inkomna till en myndighet eller upprättade hos myndigheten, och
  2. som förvaras hos myndigheten

är offentliga (tryckfrihetsförordningen 2 kap 4, 9–10 §§).

Vissa handlingar omfattas dock inte av offentlighetsprincipen. Exempel på detta är brev som är ställt personligen till den som innehar befattning vid en myndighet och som inte gäller en fråga som ska handläggas av myndigheten (tryckfrihetsförordningen 2 kap 8 §).

Gäller offentlighetsprincipen för kommunen när denna anlitar ett företag?

Frågor om kommuner regleras i kommunallagen. En kommun kan lämna över skötseln av en kommunal angelägenhet till en juridisk person, t ex ett rekryteringsbolag (kommunallagen 10 kap 1 §). Med kommunal angelägenhet avses bl a sådant som är av allmänt intresse och som har anknytning till kommunens område eller invånare (kommunallagen 2 kap 1 §).

Om en kommun lämnar över skötseln av en kommunal angelägenhet till ett helägt kommunalt bolag, ska fullmäktige se till att bolaget ger allmänheten insyn i den verksamhet som lämnts över (kommunallagen 10 kap 3 § punkten 6). Med ett helägt kommunalt bolag avses ett aktiebolag där kommunen direkt eller indirekt innehar samtliga aktier (kommunallagen 10 kap 2 §).

Om en kommun överlämnar en kommunal angelägenhet till en privat utförare gäller samma sak, dvs kommunen ska tillförsäkra sig information som gör det möjligt att ge allmänheten insyn i den verksamhet som lämnas över (kommunallagen 10 kap 9 §). Med en privat utförare avses en juridisk person eller en enskild individ som har hand om skötseln av en kommunal angelägenhet (kommunallagen 10 kap 7 §).

Vad gäller i ditt fall?

Sammanfattningsvis innebär det ovan anförda att offentlighetsprincipen gäller för kommunen även om kommunen anlitat en rekryteringsfirma. Kommunen kan alltså inte kringgå offentlighetsprincipen genom att anlita en rekryteringsfirma. Detta förutsätter dock att rekryteringsfirman sköter en kommunal angelägenhet, vilket den gör i ditt fall eftersom det rör rekryteringen av en kommunal tjänst.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.