Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan en make stå som medsökande på lån utan att informera andra maken?

Om man är gifta och den ena parten bestämmer sig för att skriva på ett medsökandelån åt en släkting. Är det okej rent juridiskt gentemot den andra ? 
Får man göra det utan att berätta ?  

Rådgivarens svar

2020-03-22

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att gå igenom lite vad som gäller kring lån i äktenskap och ger dig sedan råd för hur du kan gå vidare i situationen.

Får en make ta lån utan andra makens godkännande?

Att vara medsökande på ett lån innebär att man är solidariskt betalningsansvarig för lånet tillsammans med huvudlåntagaren. Det innebär alltså att om huvudlåntagaren inte kan betala kan medlåntagaren behöva betala för hela lånet.

Man brukar säga att det råder så kallad egendomsskillnad mellan två personer som är gifta, vilket bl.a. innebär att varje make svarar för sina egna skulder (1 kap. 3 § äktenskapsbalken, ÄktB). Det här betyder att om en av makarna tar ett lån kan den andra maken inte bli ansvarig för den skulden, om man inte på något sätt varit delaktig i låntagandet. Eftersom en make står för sina egna skulder är det alltså också tillåtet att ta lån ensam, utan den andra makens samtycke.

Däremot får en make inte utan den andra makens samtycke pantsätta egendom som utgör makarnas gemensamma bostad. Om bostaden är fast egendom (alltså en fastighet, inte exempelvis bostadsrätt) får maken heller inte göra en inteckning i den fasta egendomen utan andra makens godkännande. Heller får man inte pantsätta gemensamt bohag (möbler, hushållsmaskiner mm.) utan andra makens godkännande. Samtycket för inteckning ska vara skriftligt (7 kap. 5 § ÄktB).

Att makarnas skulder är deras egna och inte delas innebär dock inte att ena makens skulder inte påverkar den andra maken. Vid en eventuell skilsmässa ska man dela giftorättsgodset mellan makarna och skulder ska dras av (se 11 kap. 3 § ÄktB). Har ena maken då dragit på sig skulder kommer det totala som delas mellan makarna att minska.

I ditt fall

Jag skulle utifrån det här säga att man som utgångspunkt får stå som medsökande på ett lån för en släkting utan godkännande från sin make eftersom makars skulder hålls separat mellan dem. Det är däremot inte tillåtet om maken använder makarnas gemensamma bostad eller bohag som säkerhet för lånet. I sådana fall krävs samtycke från den andra maken. Jag vet inte om något sådant skett i ditt fall. 

Hur man kan gå vidare

Det bästa är förstås att tala med varandra i en sådan här situation och försöka komma överens. Om en av makarna tar lån trots att den andra maken inte vill att hen ska göra det, men rent juridiskt inte kan hindra det, kan det alltid vara bra att ha ett äktenskapsförord så att den andres skulder inte påverkar en själv vid eventuell skilsmässa. Ett smidigt sätt att få till stånd ett äktenskapsförord är t.ex. att använda Familjens Jurists tjänst att skapa äktenskapsförord online

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Du är alltid välkommen att höra av dig till Fråga Juristen igen i framtiden om du undrar över något annat.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.