Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan en skuld i Danmark föras över till/drivas in i Sverige?

Hej!
Jag tog ett lån i Nordea Danmark för 12 år sedan. Jag hade en kvarvarande skuld på 20.000 när jag slutade för 8 år sedan. Idag kom ett brev från ett inkassobolag i Danmark. Där skulden stigit med det tre dubbla. Jag har inte hört något på 8 år. Får inkassokrav och hot om att dem kommer skicka skulden till Sverige. Är detta möjligt? Kan Sverige köpa skulden?

Rådgivarens svar

2018-06-03

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse gällande inkassobolag och Kronofogden för att sedan gå in på hur skulden kan "skickas" till Sverige. 

 

Inkasso vs Kronofogden

Inkassobolag är företag som arbetar med att driva in skulder från personer eller företag som inte kan/vill betala. Ett vanligt förfarande är att ett företag först tillämpar en eller några påminnelseavgifter, för att sedan skicka ärendet vidare till ett inkassobolag som ytterligare höjer summan på fakturan i form av ännu fler påminnelseavgifter och straffavgifter. Om inte fakturan betalas när den hamnat hos ett inkassobolag går den vidare till Kronofogden och man kan då även få en betalningsanmärkning vilket kan göra det svårare i framtiden att t ex få lån. Inkassobolaget kan tillsammans med den som är skyldig pengar lägga upp en avbetalningsplan och i vissa fall sätta ner skulden eller frysa räntorna.

 

Skicka skulder till Sverige?

Det är inte ovanligt att fordringar kan överlåtas till andra, dvs att banken har i sina avtalsvillkor att de kan lämna över skulden till någon annan att lösa in – t ex ett inkassobolag. Inkassobolaget kan i sin tur också sälja skulden vidare, så ett danskt bolag skulle teoretiskt sett kunna sälja skulden till ett svenskt inkassobolag. Sådant här regleras främst i avtalsvillkoren, varför det är svårt för mig att uttala mig om det. I svenska Nordeas avtalsvillkor för privatlån står bl a att banken har rätt att överlåta fordran till annan, så det är möjligt att det lån du tog hos danska Nordea har liknande villkor.

Dessutom kan internationella överenskommelser mellan länder innebära att ett inkassobolag i Danmark kan vända sig till Kronofogden för att få hjälp att driva in sin skuld. Detta kan du läsa mer om på Kronofogdens hemsida. Det framgår även av Utsökningsbalken 3 kap 2 § att utländska exekutionstitlar får äga rum i Sverige och att detta framgår av särskilda föreskrifter. Här åsyftas främst Bryssel I-förordningen, men då Danmark inte omfattas av denna så gäller istället Brysselkonventionen mellan Sverige och Danmark. Denna konvention gäller som lag i Sverige (lag om Brysselkonventionen). Det är alltså möjligt för ett danskt inkassobolag att vända sig till Sverige för att be om hjälp för att driva in en skuld.

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan det vara möjligt att sälja skulden till ett svenskt inkassobolag eller så kan det danska bolaget ta hjälp av svenska myndigheter för att driva in skulden. Kontakta inkassobolaget så snart som möjligt för att lägga upp en avbetalningsplan. Vad gäller lån så betalas (oftast) ränta fram till dess att lånet är återbetalt, betalar man inte i tid tillkommer ofta dröjsmålsränta samt kan det i avtalsvillkoren ingått att avgifter läggs på osv. Det faktum att summan tredubblats på 8 år kan alltså vara i enlighet med avtalsvillkoren. Om det framgår av avtalsvillkoren för ditt lån hos Nordea att de ska skicka ut påminnelser och de inte gjort det kan du hävda att de brutit mot sin del av avtalet och därmed argumentera för att det faktum att de skickat det vidare till ett inkassobolag utan förvarning varit felaktigt.

Hoppas du fått svar på din fråga och kontakta oss gärna igen om du har fler frågor i framtiden!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.