Hej vill referers till frågeställningen Sofia Berg svarade på: Dvs "Upprätta testamente där utbetalning av arv sker månadsvis?"
Det var ett ganska uttömmande svar av Sofia Berg. Jag har en liknande situation och har därför en följdfråga: Med hänvisning till Sofia Bergs svar kan alltså dödsboet stifta familjestiftelsen? Det måste inte den som tedtamentersr kvarlåtenskapen göra eller hur? Däremot antar jag att det behöver stå i testamentet att det skall skapas en familjestiftelse samt vem som skall förvalta stiftelsen, samt vem / vilka som är förmånstagare?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Roligt att höra att Sofias svar kunde vägleda dig i din egen situation, jag kommer nedan att lite närmare redogöra för vad som gäller avseende stiftelser.
Regler om stiftelser hittas i stiftelselagen.
Bilda en stiftelse
I 1 kap. 1 § stiftelselagen stadgas att en stiftelse kan bildas genom ett s.k. stiftelseförordnande. I 1 kap. 2 § stiftelselagen anges att en stiftelse bildas genom att egendom enligt förordnande av en eller flera stiftare avskiljs för att varaktigt förvaltas som en självständig förmögenhet för ett bestämt ändamål. Det krävs att den som vill bilda en stiftelse har rättslig handlingsförmåga dvs. inte underåriga, och att personen förfogar över den förmögenhet som denne vill föra över till stiftelsen.
En stiftelse ska registreras hos den bestämda läsnstyrelsen enligt 10 kap. 1 § stiftelselagen.
Stiftelseförordnande
Ett stiftelseförordnande kan göras i ett testamente. Huvudregeln är att stiftelseförordnandet ska vara skriftligt och undertecknat av stiftaren eller stiftarna enligt 1 kap. 3 § stiftelselagen. Om förordnandet gjorts i ett testamente räcker det dock med att formkraven för testamente är uppfyllda. Formkraven för testamente hittas i 10 kap. ärvdabalken. Ett testamente ska vara skriftligt och undertecknat av testatorn. Testatorns underskrift ska bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen.
I stiftelseförordnandet ska den som vill bilda en stiftelse ange sin vilja och vilken egendom som ska gå till stiftelsen. Den egendomen som är förordnad till stiftelsen blir avskild från stiftaren.
Stiftelse efter stiftarens död
En stiftelse kan bildas efter att stiftaren har avlidit genom stiftarens förordnande i sitt testamente. I testamentet/stiftelseförordnandet kan stiftaren ange vem som ska förvalta stiftelsen samt vilket ändamål stiftelsen ska ha. Stiftaren kan även ange vilket belopp som ska utbetalas och hur ofta, vanligtvis handlar det om en månadsutbetalning. Det ska även framgå ur förordnandet vem eller vilka som förmånstagare. Testamentstagarna (dödsbodelägarna) kan således bilda en stiftelse i stiftaren namn.
Sammanfattning
Den som vill testamentera ett stiftelseförordnande kan göra det i sitt testamente och sedan är det dödsbodelägarna eller förmånstagarna som bildar stiftelsen i den avlidnes namn. Det går således bra att bilda stiftelsen efter att stiftaren avlidit. Om en person ärvt en summa och vill bilda en stiftelse på eget initiativ går det också bra förutsatt att denne råder över egendomen. Om du vill läsa lite mer ingående om regler för stiftelser hittar du en utförlig beskrivning på Skatteverkets hemsida, se här.
Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp eller har fler frågor om bildande av en stiftelse är du välkommen att ta kontakt med en av våra familjejurister på Familjens Jurist, se här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.