För att spela in ett samtal lagligt behöver den som spelar in vara part i samtalet. Jag har en fråga runt detta.
En vårdnadshavare (A) ringer det gemensamma barnet när barnet är hemma hos den andra vårdnadshavaren (B). A ber barnet att sätta på högtalaren för att B ska höra. B kommunicerar inte verbalt, men hör samtalet. A ofredar B via barnets telefon medan alla tre parter hör.
Frågan är om B räknas som part i samtalet trots att B inte uttrycker sig verbalt. Detta i syfte att B lagligt ska kunna spela in samtalet från A.
Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen. Inledningsvis kommer jag gå igenom regleringen, för att därefter besvara dina frågor.
Allmänt om olovlig avlyssning
Enligt Brottsbalken 4 kap. 9 a § gör den som olovligen, med tekniskt hjälpmedel för återgivning av ljud, i hemlighet avlyssnar eller upptager samtal mellan andra och som han själv inte deltar i eller obehörigen berett sig tillträde till skyldig till olovlig avlyssning och döms till böter eller fängelse i högst två år. Det grundläggande kravet är alltså olovligheten i avlyssningen. Ett samtycke till avlyssningen eller inspelningen medför att det inte längre är olovligt, och därmed inte en brottslig handling. Enligt förarbetena till bestämmelsen räcker det med att en av parterna som förfogar över samtalet ger sitt godkännande till det för att samtycke skall anses föreligga (prop. 1975:19 s. 102).
Samtycke av barn
Om barnet godkänner att samtalet sker via högtalartelefon får samtycke nog anses ha lämnats av barnet till att vårdnadshavaren ska åtminstone lyssna på samtalet. Det krävs dock även att samtycket avser själva avlyssnandet eller inspelandet. Ett problem är dock att barn saknar fullständig rättslig handlingsförmåga, något som därmed enligt förarbetena medför att en bedömning får göras mot bakgrund av förhållandena i varje enskilt fall och s.k. allmänna rättsgrundsatser. Därtill anges att ”den föreslagna lagstiftningen inte hindra[r] att föräldrar fritt avlyssnar eller spelar in vad minderåriga barn har för sig i bostaden” (prop. 1975:19 s. 103).
Vem som är part i samtalet
Frågan om vem som deltar i samtalet, dvs. om samtalet ska anses vara ”mellan andra” eller inte enligt lagens mening bör nog få avgöras i varje enskilt fall. I det här fallet är det nog ganska klart att vårdnadshavare B inte kan anses utgöra någon som deltar i samtalet då ett faktiskt deltagande ju inte sker annat än genom att just lyssna på samtalet.
Din situation
Det finns i och för sig en möjlighet för föräldrar att avlyssna eller spela in vad minderåriga barn har för sig i bostaden. Däremot är det inte helt säkert att det uttalandet räcker för att hävda att en inspelning av barnets samtal med den andre vårdnadshavaren inte utgör olovlig avlyssning. Inte heller är det nödvändigtvis så att barnets samtycke till avlyssningen eller inspelningen är tillräckligt för att göra avlyssningen eller inspelningen lovlig. Även om så skulle vara fallet räcker det inte då med att barnet går med på att sätta samtalet på högtalartelefon, utan måste även bli informerad om att en inspelning kommer göras. Något som är viktigt att komma ihåg är att det rör sig om en kränkning av både barnets och den andre vårdnadshavarens personliga integritet, och när det gäller ett samtal mellan dem är förtroendet mellan vårdnadshavaren och barnet något som är av vikt.
Jag hoppas du har fått svar på dina frågor! Hör gärna av dig till oss igen om du har några andra frågor!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.