Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan enskild egendom förlora sin karaktär av att vara enskild?

Hur fungerar enskild egendom?
Ex: Jag har genom testamente efter min mor ärvt en summa pengar i mitt äktenskap, som enskild egendom. Pengarna sattes in på ett vanligt bankkonto. Hälften av pengarna har använts för renovering av kök, samt bilköp,resten sitter kvar på bankkonto. Min fru har nu avlidit och vi har särkullebarn. Hur skall det redovisas i hennes bouppteckning?

Rådgivarens svar

2017-11-18

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Vad ingår i bodelning?

När man gifter sig äger makarna fortfarande sina saker själva men detta har ingen betydelse i bestämmandet om vad som är enskild egendom eller giftorättsgods. Tillgångarna blir nämligen giftorättsgods vilket innebär att de ska delas lika vid en bodelning vid dödsfall eller skilsmässa. Enskild egendom är sådant som hålls utanför giftorätten och delas således inte lika mellan makarna. En egendom kan bli enskild på sex olika sätt, däribland genom testamente, vilka återges i 7:2 äktenskapsbalken (ÄktB).

Kan man bli av med enskild egendom?

En enskild egendom kan i vissa fall tappa sin karaktär av att vara enskild under vissa omständigheter. Det kan exempelvis vara fråga om en sammanblandning. Om man exempelvis säljer en enskild egendom och tar in pengarna på ett gemensamt konto, där flera in- och utsättningar sker och ingen noggrann notering eller bokföring förs, kan pengarna förlora sin karaktär som enskild egendom och blir därmed giftorättsgods (se exempelvis NJA 1992 s. 733). Om det därför är fråga om pengar som man har ärvt som enskild egendom (såsom i detta fall) kan dessa komma att förlora sin karaktär som enskild egendom i den mån pengarna sätts in på ett gemensamt konto med makens utan att några noggranna noteringar och bokföringar görs.

En annan fråga som uppkommer är vad som händer om man exempelvis köper en bil för pengar som är enskild egendom (såsom i detta fall). Huvudregeln är att även bilen blir enskild egendom (se 7:2 ÄktB). För att bilen ska bli enskild egendom måste det dock bevisas att bilen är köpt för pengarna som var enskild egendom, det vill säga det måste finnas ett samband mellan pengarna och bilen. En omständighet som försvårar sambandet är om pengarna har sammanblandats med pengar som är giftorättsgods, exempelvis pengar på ett gemensamt konto, innan bilen köptes. Fråga uppstår då nämligen om pengarna som var enskild egendom eller giftorättsgods har använts till bilköpet vilket riskerar att bilen tappar sin karaktär av att vara enskild egendom.

Pengar som är enskild egendom kan även användas för att renovera ett hus (såsom i detta fall). I den mån huset är giftorättsgods kommer pengarna att tappa sin karaktär av att vara enskild egendom. Den eventuella värdeökningen som kan uppkomma i samband med renoveringen kommer då att ingå i en bodelning.

Hur undviker man att enskild egendom förlorar sin karaktär?

Detta görs bäst genom att hålla isär pengarna som är enskild egendom från andra pengar. Pengarna ska helst sättas in på ett separat konto. I den mån de sätts in i ett gemensamt konto måste noggranna noteringar och bokföringar göras vid in- och utsättningar. I den mån man väljer att köpa egendom för pengarna som är enskild egendom bör man se till att den nya egendomen enbart finansieras med den enskilda egendomen. Ett tydligt samband mellan pengarna som är enskild egendom och den förvärvade egendomen måste föreligga. Detta uppnås bäst om pengarna som är enskild egendom är i ett separat bankkonto och avskilda från pengar som är giftorättsgods.

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.

Med vänlig hälsning,

Valentina Challma

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.