Hej. Min mamma nu 89 år sa upp sin tv licens tillfälligt 1985 då vi skulle bo hos min pappa tills vi fick ny lägenhet. De skickade ändå faktura på tv licens och den bestred mamma redan då. Nov 1985 skickades den till sergel inkasso. Den har aldrig gått till KF men de har under alla år fortsatt att skicka inkassokrav. För ca 15-20 år sen bad jag dem skicka underlaget på fordran vilket de inte gjorde. Nu har de skickat 3 krav på mindre än 2 månader. Jag ringde dit då mamma är dement och bor på hem. De kunde inte prata med mig utan fullmakt från mamma. Då jag påtalade att hon är dement och inte kan ge mig en sån så la de på luren och sa att samtalet är avslutat. Kan de efter 35 år skicka detta till KF? Om man bara låter den vara kommer den då att komma med i bouppteckningen den dagen mamma går bort. Hon bet in 97 kr 1985 för den tiden hon ansåg hon skulle. Resten av tiden bet min pappa egen avgift när vi bodde hos han. Vad ska man göra åt detta? Blir ju svårt då jag inte har fullmakt att få prata med henne. Har bara fullmakt för hennes bank.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Lagen (1982:188) om preskription av skattefordringar m.m. är tillämplig på obetalda tv-avgifter.
Allmänt om preskription för tv-avgift
Preskription innebär att åtgärder för att få betalt för en fordran inte får vidtas, 10 § lag (1982:188) om preskription av skattefordringar m.m. Huvudregeln är att preskriptionstiden för tv-avgifter är fem år. Preskriptionstiden inleds när fordran förfaller till betalning och preskriberas fem år efter utgången av det kalenderår då den förföll till betalning, 3 § lag (1982:188) om preskription av skattefordringar m.m. Däremot kan ett preskriptionsavbrott göra att preskriptionstiden börjar om från noll. Ett exempel på ett preskriptionsavbrott är om borgenären skickar påminnelse eller kravbrev, eller om gäldenären erkänner skulden.
Vad gäller i ert fall?
Jag tolkar din fråga som att borgenären genom åren har skickat flera inkassokrav. Det bör dock observeras att mitt svar troligen inte skulle vara detsamma om jag har missuppfattat den uppgiften, i sådana fall är du välkommen att skicka in en ny kompletterande fråga så ska vi hjälpa dig. Men är fallet så att de kontinuerligt har skickat inkassokrav till din mamma med mindre än fem års mellanrum så innebär det att fordran inte är preskriberad. Det innebär att om tv-avgiften inte betalas så kan fordran hamna hos Kronofogden. Anser du att inkassokravet är felaktigt måste kravet dock bestridas inom den i inkassokravet angivna tiden, vilket innebär att din mamma måste vända sig till avsändaren av inkassokravet. Dock verkar din mamma inte ha den möjligheten, varav någon annan i sådana fall får göra det i hennes ställe – antingen någon med fullmakt eller en god man.
Om skulden däremot är korrekt (alternativt att ingen bestrider kravet) så ska skulden betalas. Om den inte betalas och din mamma avlider så ligger skulden kvar hos dödsboet vilket innebär att den kommer att påverka bouppteckningen.
Skulle det däremot vara så att jag har missuppfattat din fråga och att det under alla dessa år har passerat en period på fem sammanhängande år utan något preskriptionsavbrott från någons sida så kan någon med fullmakt för din mamma eller en god man bestrida skulden på den grunden.
Sammanfattning och rekommendation
Om en sammanhängande period på fem år (utan något preskriptionsavbrott) inte har passerat så är skulden fortfarande gällande. Det innebär att den ska betalas. Men om du är osäker på dess giltighet och vill gräva mer i frågan så skulle jag rekommendera dig att ansöka om en god man för din mamma. En god man kan nämligen göra sådana typer av ärenden för din mamma. Ansökan kan göras av dig som barn till den som är i behov utav hjälp och du kan även få hjälp av kommunens överförmyndare att göra detta. Annars går det också bra att skicka in en ansökan direkt till den tingsrätt där din mamma bor.
Hoppas du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.