Hej! Jag har en fråga gällande min mamma som inte kan svenska, varför jag använder hennes BankID för att hjälpa henne betala räkningar. Jag använder hennes BankId och bankkonto med hennes samtycke. Men en dag kommer hennes anhöriga och vill stämma mig för att jag använder hennes BankID och bankkonto för att betala. Jag frågar därför "Har de rätt att göra en stämningsansökan när hon inte vill göra det?". Är jag anklagad för att använda hennes BankID även hon samtycker?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om hantering av annans ID-handlingar. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i brottsbalken (BrB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
BankID räknas som en personlig ID-handling. För att få befogenhet sköta någon annans ärenden, exempelvis bankärenden, krävs antingen fullmakt eller att personen ifråga saknar rättshandlingsförmåga (inte kan hantera exempelvis sina ekonomiska ärenden p.g.a. sjukdom/liknande). Antingen ska rättshandlingsförmågan bedömas av anhörig eller så ska rättshandlingsförmågan framgår genom exempelvis förmyndar- eller förvaltarskap. BankID är dock en personlig handling och får aldrig användas av någon annan person. Du kan jämföra det med att använda någon annans pass.
Att använda annans ID-handling kan anses vara urkundsförfalskning enligt 14 kap. 1 § BrB eller missbruk av urkund (15 kap. 12 § BrB). Det kan även anses vara osant intygande (15 kap. 11 § BrB) samt bedrägeri (9 kap. 1 § BrB).
Bedrägeri består i att en person förmår en annan person till handling eller en underlåtenhet, som innebär vinning för gärningspersonen och skada för den vilseledde.
Värt att ytterligare notera är att det finns anhörigbehörighet att hjälpa en närstående som saknar beslutsförmåga med ekonomiska angelägenheter. I detta fall får dock personen i sådana fall använda sin egen ID-handling, alltså aldrig någon annans och ange sig själv för att vara någon annan.
Urkundsförfalskning och ovan nämnda brott faller under allmänt åtal, och en åklagare har för de allra flesta brott en absolut åtalsplikt som innebär att åklagaren är skyldig att väcka åtal om hen finner att det finns tillräckligt med omständigheter som talar för en fällande dom.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Det finns inga regler som talar för vem som kan polisanmäla eller inte, men det finns regler om vem som får väcka åtal för brott. Åklagaren kan alltså välja att väcka åtal, och därigenom stämma dig, om åklagaren finner att det finns tillräckligt mycket som talar för att du begått av de tidigare nämnda brotten. Även om du har din mammas samtycke får du inte använda det som att det är ditt eget BankID; du kan jämföra det med att du tar hennes pass och använder det och hävdar att det är du. Du bör istället höra med hennes bank om det finns möjlighet för dig att hjälpa henne på annat sätt.
Gällande möjligheten för dem att stämma dig på annat sätt, exempelvis civilrättsligt, måste de ha ett personligt intresse av talan, vilket kan vara diskutabelt i ditt fall.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om du kan bli stämd för att du använder din mammas BankID, och det finns en risk för det då det möjligtvis kan falla in under de ovan nämnda brotten. Du bör inte använda din mammas BankID, utan jag rekommenderar istället att du hör av dig till hennes bank och tar reda på hur du kan hjälpa henne på annat sätt.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.