Jag har bokat en resa utomlands i slutet av april. Flygbolaget har ännu inte ställt in flyget och de säger att de inte kan ge några svar på om så kommer ske i dagsläget. Jag tror inte jag vill åka oavsett, kan jag avboka redan nu på grund av Corona? Jag har alltså inte blivit sjuk (vad jag vet) men tar gärna det säkra före det osäkra och stannar hellre hemma. Vad kan jag göra? Har jag rätt att få pengarna tillbaka?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Avboka flygresa pga. Coronaviruset
Om du endast bokat en flygresa regleras din rätt att avboka i avbokningsvillkoren. Generellt har en konsument 14 dagars ångerrätt enligt distansavtalslagen om köpet gjordes på distans t.ex. via nätet, dock omfattas inte flygbiljetter av denna regel. Det finns således ingen lagstadgat ångerrätt för flygbiljetter. Ångerrätten regleras i avtalet mellan resenären och flygbolaget. Du kan alltid avboka din resa dock är det inte säkert att du kan få tillbaka pengarna för resan. Läs igenom avbokningsvillkoren noga för att se vad som gäller för din resa.
Om du har köpt en paketresa, t.ex. bokat en flygbiljett och boende samtidigt på en och samma försäljningsställe, skyddas du av Paketreselagen. Paketreselagen gäller således inte för enstaka flygresor som ovan. Enligt 3 kap. 1 § paketreselagen har resenären en avbeställningsrätt som innebär att resenären får avboka sin resa innan den påbörjas. Vid avbokning kan researrangören kräva en avbokningsavgift om en sådan avgift framgår av avtalet mellan resenären och arrangören. Det är dock möjligt att en sådan avgift faller bort på grund av den rådande situationen med Coronaviruset. Vid avbokning ska arrangören inom 14 dagar återbetala summan som resenären har betalat för resan enligt 3 kap. 9 § paketreselagen. Det innebär att du har rätt att avboka en paketresa och att få tillbaka pengarna.
Om flygbolaget ställer in resan pga. Coronaviruset
Det kan hända att flygbolaget eller researrangören hinner ställa in din resa innan du bestämt dig för att avboka. Om din resa endast avser en flygbiljett kan du få full återbetalning om Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa till det landet och avrådan gäller under din resa. De stora resebolagen följer oftast UD avrådan om att resa varför man skyddas vid en inställd resa. Man har således ingen rätt återbetalning vid inställd resa om det inte finns en gällande avrådan från UD avseende utlandsresor.
Om du har bokat en paketresa och arrangören ställer in resan skyddas du fortfarande av paketreselagen och du har rätt till full återbetalning.
Avrådan för utlandsresor
UD beslutade den 14 mars om avrådan från alla icke nödvändiga utlandsresor. Avrådan gäller till och med 14 april och omfattar resor till alla länder. UD kommer sedan göra en ny bedömning. När UD avråder från resor ska det ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa. Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UDs avrådan.
Sammanfattning
Vid köp av endast en flygbiljett har du rätt till avbokning och återbetalning om det står i dina avbokningsvillkor. Du har dock full återbetalningsrätt om flygbolaget ställer in din resa och att UD avråder från utlandsresor. Eftersom din resa är i slutet på april och Utrikesdepartementets avrådan för tillfället endast gäller till den 14 april skulle jag råda dig att avvakta med att kräva en återbetalning tills ett nytt beslut tas av UD.
Om din resa är en paketresa har du rätt till avbokning och återbetalning oavsett om du själv avbokar resan eller om researrangören ställer in din resa.
Hoppas du känner att du fått svar på din fråga. Om du vill ha vidare rådgivning i ditt ärende eller om du har fler frågor är du välkommen att boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist för rådgivning om konsumenträtt, se här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.