Scenario: X och Y har ett gemensamt lån med 10 års löptid. Efter 5 år väljer Y att sluta betala sin del av lånet - vilket gör att X får betala allt (solidariskt betalningsskyldig). Kan X nu lösa hela lånet och skicka in en fodran på hälften? Eller måste X betala i den takt det var tänkt från början för att kunna skicka in en fodran?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Eftersom jag inte vet detaljerna i avtalet med er långivare så kan jag bara svara generellt på vad som gäller i din situation. Svaret på din fråga återfinns i Lag (1936:81) om skuldebrev
Solidariskt betalningsskyldiga
Som du har nämnt i din fråga blir gäldenärerna (låntagarna) X och Y solidariskt betalningsskyldiga eftersom de har ett gemensamt lån, SkbrL 2 § 1 st. Om låneavtalet med borgenären (långivaren) exempelvis tillåter X att betala av hela lånet direkt så får X en fordran gentemot Y på hälften av lånesumman eller den del som Y var menad att betala, SkbrL 2 § 2 st.
Rätten att betala en skuld i förtid
Den som tar ett lån som konsument har alltid rätt att betala sin skuld i förtid, antingen helt eller delvis. Om man har ett lån med bunden ränta kan man däremot få betala ränteskillnadsersättning till långivaren.
Din situation och rekommendation
Vilken takt man vill betala av lånet bestämmer du själv, men en rekommendation är att höra av sig till sin långivare och ta reda på om man behöver betala eventuell ränteskillnadsersättning.
Om någon som är solidariskt ansvarig för ett lån betalar av lånet helt, får den personen istället en fordran mot den andra solidariskt ansvariga och kan kräva ut den skulden hos den personen för att få tillbaka den del som den personen skulle ha betalat.
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.