Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan jag bli uppsagd under mitt vikariat för att ha kommit för sent?

Hej! Det är så att 2 veckor sedan fick jag en anställning som tim- och sommarvikariat på en vård och omsorg plats. Jag har hunnit jobba i endast 2 dagar och fått endast bra respons och en dag så kom jag försent, då det var strömavbrott i hela mina ort och kunde inte ta mig igenom nån tåg, Senare när jag kom fram fick jag sparken trots att jag var försenad en enstaka gång. och detta var inte pga av mig eller något jag skulle kunna påverka? Nu är jag berörd och många säger detta är ingen saklig grund, hur ska jag ta mig vidare?

Rådgivarens svar

2023-03-30

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om uppsägning vid vikariat. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om anställningsskydd (LAS), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Beroende på om din arbetsplats har kollektivavtal eller inte kan svaret på din fråga variera. Huvudregeln är dock att en tidsbegränsad anställning inte behöver sägas upp utan avslutas vid slutdatumet.

Kollektivavtal finns

I kollektivavtal kan det ibland finnas regler om uppsägningsbara tidsbegränsade anställningar som ersätter eller kompletterar regler som återfinns i LAS. Exempelvis kan det finnas en reglering i kollektivavtalet som ger arbetsgivaren möjlighet att utan sakliga skäl säga upp arbetstagaren genom en skriftlig underrättelse, oftast med en månads uppsägningstid.

Kollektivavtal finns inte

Om det inte finns ett kollektivavtal är det reglerna i LAS som är tillämpliga, och utgångspunkten är då att anställningen inte är uppsägningsbar. Det kan dock framgå av ditt anställningsavtal att din visstidsanställning är uppsägningsbar.

Det kan dock framgå olika formuleringar i ditt anställningsavtal, som kan göra att det ses som olika anställningsformer:

"Anställningen gäller tills vidare, dock längst till och med ett visst datum" - Anställningen är att anses som tillsvidareanställning, men som löper till ett visst datum. Anställningen är uppsägningsbar.

"Vikarierar för någon, dock längst till och med ett visst datum" - Är att anses som visstidsanställning och upphör utan uppsägningstid, och är som utgångspunkt inte uppsägningsbar.

Avskedande får ske enligt 18 § LAS om arbetstagaren grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. Med "grovt åsidosatt" ska det främst röra sig om avsiktligt eller grovt vårdslöst beteende som inte ska behöva tålas.

Om arbetsgivaren bryter mot LAS ska arbetsgivaren inte bara betala lön och andra förmåner som arbetstagaren kan ha rätt till utan även ersättning för skada som uppkommer (38 § LAS).

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Beroende på om arbetsplatsen har kollektivavtal eller inte kan din fråga besvaras på olika sätt. Du bör läsa i det eventuella kollektivavtalet eller ditt anställningsavtalet för att få reda på vad som gäller i din situation. Som utgångspunkt är dock ett vikariat inte uppsägningsbart, och ska löpa tills slutdatumet. I vilket fall som helst bedömer jag inte att du kan bli avskedad för att ha kommit för sent vid ett tillfälle.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om du kunde bli uppsagd från ditt vikariat och beroende på om du har kollektivavtal eller inte beror det på. Min rekommendation till dig är därmed att se i det eventuella kollektivavtalet eller ditt anställningsavtal och se vad som står. Om du är med i en facklig organisation, eller om kollektivavtal finns, rekommenderar jag dig också att höra av dig till dem och be om råd och stöd.

Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om du behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter kan du boka tid via denna länk, annars är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen om fler frågor uppkommer.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.