Hej
Jag var på nattklubb och fick följa med vakten i en korridor på sidan. Han sa inget om vad det gällde. Han visiterade mig och en minut senare kom polisen och tog med mig och jag fick åka till arresten. De sa inte vad det gällde. Jag fick klä av mig och blev instängd i en fyllecell. Ingen sa vad det gällde. Fick sova där hela natten. På morgonen släpptes jag och vakten läste upp anklagelserna. Nattklubbsvakten hade påstått att jag knuffat nån. Och att jag vinglat och inte kunde ta hand om mig själv. Arrestvakten sa att jag var anmäld för misshandel. Fått reda på att en kompis till mig blev knuffad så illa att hon blev blodigt i ansiktet och att hon pekat ut en annan kille. Jag känner att jag blivit felaktigt utpekad av vakten. Har jag rätt att få ut den information som arrestvakten läste upp för mig? Kan jag få reda på om jag är polisanmäld?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation
Lag om omhändertagande om berusade personer (LOB)
I lagen om omhändertagande av berusade personer m.m. regleras när och hur en polisman får omhänderta en person som är berusad av alkohol eller annat berusningsmedel. Det krävs för ett omhändertagande att personen i fråga inte anses kunna ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller någon annan (1 § LOB). Vid ett omhändertagande enligt LOB så finns ingen brottsmisstanke utan det ses snarare som ett medel för att personen ska nyktra till och att faror och olyckor ska kunna undvikas. Det är inget straff och medför inte att någon förundersökning inleds.
Den som omhändertas enligt LOB ska så snart som möjligt underrättas om anledningen till omhändertagandet (7 § LOB). Har den omhändertagne invändningar mot åtgärden så ska dessa dokumenteras av polisen.
Polisanmälan
Om någon har blivit polisanmäld så har polisen ingen skyldighet att berätta för personen att denne har blivit polisanmäld. Huruvida en person som blivit polisanmäld kan komma att få reda på detta är beroende av vad som händer efter att en polisanmälan inkommit. Jag kommer gå närmare in på olika situationer nedan.
Förundersökning läggs ned
För det fall polisen redan vid förhöret med den som anmält brottet anser att det inte kommer kunna gå att bevisa att ett brott har skett så läggs en förundersökning ner. Även för det fall en förundersökning påbörjas kan den komma att läggas ned för att en åklagare anser att det inte finns tillräckliga bevis mot den misstänkte för att väcka åtal. I båda dessa situationer får den misstänkte inte reda på att en polisanmälan har inkommit eller att personen har varit misstänkt.
Den misstänkte åtalas för brott
Om istället förundersökningen visar att brott har skett och att den misstänkte anses vara ”skäligen misstänkt för brott” kommer den misstänkte att kallas in på förhör och får då reda på misstanken som riktas mot personen (23 kap. 18 § rättegångsbalken). Innebörden av att vara ”skäligen misstänkt” är att det finns en viss bevisning som säger att det är sannolikt att den misstänkte har genomfört brottet och den misstänkte blir då inkallad på förhör. Inkallelse till förhör sker genom att den misstänkte får ett brev hemskickat.
Sammanfattning
Utifrån omständigheterna du beskriver så verkar det som att du blivit omhändertagen enligt LOB. Du har då ansetts inte kunna ta hand om dig själv eller ansetts utgöra en fara för dig själv och andra. Du har i detta fall rätt till att få reda på varför omhändertagandet har skett.
Vad avser den misstänkta misshandeln så finns det inget sätt för dig att ta reda på om du har blivit polisanmäld. Utan för det fall en förundersökning väljs att läggas ned så kommer du inte få reda på att du har blivit polisanmäld. Om du istället efter att en förundersökning har inletts anses varar skäligen misstänkt för brott så kommer du att få reda på det. Syftet med att lagen ser ut på detta vis är för att skydda den som anmälde brottet och att denne ska fortsätta vara anonym. Även fast arrestvakten har sagt att du är anmäld för misshandel så finns det inget sätt för dig att ta reda på att en anmälan faktiskt har inkommit eller att det är du som är misstänkt för brottet. Som ovan nämnt kommer du bara meddelas när en eventuell förundersökning är klar och en åklagare har fattat beslut om att väcka åtal.
Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar så är du välkommen att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.