Hej, jag har inte kunnat ta mig till jobbet på en vecka och meddelade detta till arbetsledningen samt förklarade orsaken. De svarade att det var lugnt men att jag skulle sjukskriva mig istället. Fyra dagar senare kontaktar de mig och säger att jag kommer få sparken pga dåliga ursäkter. Får de göra så här?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen!
Jag kommer inledningsvis att redogöra för regler stadgade i lagen om anställningsskydd (LAS). Jag kommer därefter att applicera reglerna på sin situation och komma med en generell sammanfattning. Avslutningsvis kommer jag sedan ge en rekommendation.
Att inte komma till jobbet
Var arbetstagare har genom sin anställning en arbetsskyldighet. Detta innebär att en arbetstagare är skyldig att infinna sig på arbetsplatsen.
För att en uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara rättsligt godtagbar krävs att det föreligger sakliga skäl för uppsägningen, 7 § LAS. Detta kan hänföra sig till arbetsbrist eller personliga skäl. För att ett avskedande ska vara legitimt krävs att den anställde grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren, 18 § LAS. Detta är ett ganska högt ställt krav och arbetsgivaren har dessutom skyldighet att meddela den anställde samt dess fackförbund om den är medlem i något en vecka i förväg enligt 30 § LAS (två veckor om uppsägning).
Skulle en arbetstagare vägra att arbeta utan godtagbart skäl kan detta utgöra arbetsvägran vilket anses vara ett sakligt skäl för uppsägning.
Av ovan följer alltså att olovlig frånvaro kan utgöra en giltig uppsägningsgrund som arbetsgivaren kan åberopa, men att det beror på frånvarons längd och huruvida det finns legitima skäl till frånvaron eller inte. Arbetsgivaren är den som har bevisbörda för att en arbetstagare sagts upp på grund av sakliga skäl.
Uppsagd pga. sjukskrivning
Av frågan framgår att du sjukskrivit dig. Det är inte helt tydligt om du faktiskt varit sjuk under denna tid eller inte. Oavsett kan nämnas att en arbetsgivare inte får säga upp en anställd på grund av dess sjukskrivning så länge det finns en rimlig chans att denne kommer återgå i arbete hos arbetsgivaren. Dessutom har arbetsgivaren ett rehabiliteringsansvar. Skulle din frånvaro vara på grund av sjukdom är alltså arbetsgivaren i första hand skyldig att vidta åtgärder för att underlätta din återhämtning genom exempelvis anpassade arbetsuppgifter.
Förutsatt att du är sjukskriven under denna period är alltså arbetsgivaren förhindrad att säga upp dig av denna anledning. Det är en giltig ursäkt till frånvaro och enligt rättsfall, exempelvis AD 1987 nr 164, finns ett principiellt förbud mot att säga upp någon på grund av det.
Din situation
Sammanfattningsvis är skyldigheten att infinna sig på arbetsplatsen en av de mest centrala skyldigheterna i ett anställningsförhållande. Du framför dock att du inte varit borta från arbetet särskilt länge och du har dessutom framfört skäl till arbetsgivaren som bedömt dessa som legitima då denne givit ok.
Av frågan följer att arbetsgivaren framfört att du kommer att få sparken. Beroende på om detta menas med att du kommer bli uppsagd eller avskedas finns olika krav för att det ska vara rättsligt godtagbart. ”Sparken” brukar vanligtvis användas som slang för att bli avskedad. För att bli avskedad krävs generellt ganska mycket för att det ska vara rättsligt godtagbart. Ett avskedande kan förklaras ogiltigt om du blivit avskedad under felaktiga omständigheter. Anser du att du blivit felaktigt uppsagd har du möjlighet att ogiltigförklara uppsägningen genom att skriftligen meddela arbetsgivaren detta inom två veckor, se 34 § LAS och 40 § LAS.
Min rekommendation är att ta kontakt med ditt fackförbund om du är medlem i sådant och eventuellt även en jurist som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter i ditt enskilda fall och därmed kunna göra en mer precis bedömning av din situation. Ta gärna kontakt med en av våra kunniga jurister på Familjens Jurist som har stor erfarenhet av dessa frågor för ytterligare rådgivning.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.