Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan jag förhindra att närståendes journal lämnas ut?

Hej! 
Min make avled för 13 månader sedan. Sedan dess har hans föräldrar, mina svärföräldrar, bakom min rygg fått ut journaler och information från både vården och andra myndigheter utan att jag informerats. För mig känns det helt fel att dom kan få ut vad dom vill, dessutom utan min kännedom, eftersom jag och vårt barn juridiskt är närmast anhöriga. Kan jag förhindra det här på något sätt, har jag laglig rätt att kräva att myndigheter och vård slutar lämna ut information till hans föräldrar? Hur går jag i så fall tillväga för att förhindra det? Behöver jag kontakta alla myndigheter och meddela att jag inte samtycker? 
Vore tacksam för hjälp!

Rådgivarens svar

2019-01-23

Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag förstår din frustration i situationen då det alltid är känsligt med utlämnande av uppgifter. Det är ett snårigt regelverk men jag hoppas med mitt svar kunna ge dig en överblick av reglerna om offentlighet och sekretess.

Offentlighetsprincipen
Utgångspunkten i offentlig verksamhet är offentlighetsprincipen. Detta innebär för myndigheter en skyldighet att lämna ut allmänna handlingar samt för den enskilde en rätt att ta del av allmänna handlingar. Offentlighetsprincipen är långtgående och stadgas i grundlag. Rätten att ta del av uppgifter begränsas dock av sekretessreglerna i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Lagen innehåller regler om vilka allmänna handlingar som är sekretessbelagda och reglerna är olika beroende av vilken typ av uppgifter det handlar om. Eftersom du i din fråga specifikt nämnt vårduppgifter kommer jag gå igenom vad som gäller för dessa. Vilka sekretessbestämmelser som blir aktuella för den övriga information från andra myndigheter du anger lämnar jag därhän.

Sekretess inom hälsa- och sjukvård
Vad gäller rätten att ta del av vårdjournaler från myndighet begränsas denna av 25:1 OSL. Regeln anger att de uppgift kan lämnas ut om det står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men. Bestämmelsen är utformad så att en presumtion för sekretess föreligger, alltså är huvudregeln att uppgifter inte lämnas ut. Motsvarande regler för anställda hos privat vårdgivare hittar du i 6 kap 12–16 §§ Patientsäkerhetslagen.

Bedömningen av om en journal kan lämnas ut görs individuellt av ansvarig läkare och utgår från omständigheterna i det enskilda fallet. Hänsyn tas till vem som begär ut uppgifterna och i vilket syfte detta görs. Läkaren ska i bedömningen ta ställning till om uppgifterna kan vara till skada för patienten eller närstående. Sekretess för journaler till avlidna personer är svagare då den enskilde oftast inte kan lida skada av att uppgifterna lämnas ut. Däremot ges ett visst skydd för den avlidnes heder och ära och utlämnande av uppgift för att utsätta någon för andras missaktning får inte ske. Dock kvarstår fortfarande skadebedömningen av om närstående lider men av utlämnandet, vilket är något ni skulle kunna påtala för läkaren. Vad som utgör men är ett påtagligt obehag eller en risk att bli illa omtyckt eller trakasserad om uppgiften kommer ut. I bedömningen utgår man från den enskilde eller närståendes personliga upplevelse, alltså har inte den som begär ut uppgiften eller någon annan ha möjlighet att säga till om saken.

Svaret på dina frågor är därmed att om handlingarna bedöms som offentliga lämnas de ut och du kan då inte kan vidta några direkta åtgärder för att förhindra utlämnande av uppgifter.

Brott mot tystnadsplikt
Sist vill jag nämna att om du känner att en viss uppgift inte borde lämnats ut och någon därmed brutit mot reglerna i OSL kan straffrättsligt ansvar utkrävas, se 14:2 OSL och 20:3 Brottsbalken om brott mot tystnadsplikt.  

Jag hoppas detta svar gav dig mer klarhet i situationen!

Vänliga hälsningar,
Joanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.