Hej! Vi har ett barn (19 år) som betalat en bil som en förälder ställde sig som ägare till, pga att få ner försäkringskostnader. Dock har hela familjen haft tillgång till bilen. Nu har barnet som betalt bilen fått sitt körkort indraget, spärrtid på 12 mån. Kan vi neka tillgång till bilen hen betalt? Barnet vill att vi skriver över bilen på hen, trots indraget körkort. Detta är inget vi egentligen vill.. Men pga olika omständigheter överväger vi det ändå. Är det fel, rätt? Alltså enligt lag. Kan det hända föräldern något om den skrivs över och det visar sig att barnet kör bilen utan körkort sen?
Om vi ställer av bilen innan ev ägarbyte och hen inte ställer på och använder den ändå, va kan det bli för straff vid ev olycka, kontroll?
Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en generell redogörelse följt av ett svar på din fråga.
Försäkringstagare och brukare av bilen
När en person står som ägare på en bil ska också denna person stå som försäkringstagare. Man får inte äga en bil men låta en annan person stå på försäkringen för att få ner försäkringskostnaden. Om man ändå gör detta riskerar man att få nedsatt ersättning - eller ingen ersättning över huvud taget - vid fall av olycka. Om en förälder äger och försäkrar bilen får dennes barn köra bilen, men det ska då vara kommunicerat till försäkringsbolaget (typiskt sett genom att ange att någon under 25 år kommer att köra bilen).
Den som är den huvudsakliga brukaren av bilen ska också vara bilens ägare. Man får således inte låta sina föräldrar “på pappret” äga bilen och stå på försäkringen för att komma runt bestämmelserna om försäkringstagare.
Brukanderätt och ägande
Om en person äger en sak får inte en annan person hindra ägaren från att bruka saken. Därmed får inte föräldrar hindra deras barn från att använda barnets bil, givet att barnet äger bilen. Gör föräldrarna det riskerar de att begå brottet egenmäktigt förfarande, enligt 8 kap 8 § Brottsbalken, då de hindrar barnets användning av bilen.
Din situation
Frågan anger att ett barn fått sitt körkort indraget och att föräldrarna - som står som ägare och försäkringstagare på bilen - inte vill att barnet ska köra bilen. Jag tolkar frågan som att barnet är den egentliga ägaren av bilen, och att det uppställda ägandeförhållandet är för att få ner försäkringskostnaden. Frågan blir därmed lite krystad att svara på: å ena sidan får föräldrarna hindra barnet från att köra bilen då det är föräldrarna som äger bilen. Å andra sidan framgår det att är barnet som är den faktiska ägaren av bilen vilket skulle innebära att föräldrarnas hindrande av brukande av bilen eventuellt utgör brottet egenmäktigt förfarande.
Vid vissa tillfällen får man bryta mot lagen. Det krävs då att det föreligger en nödsituation. Då det inte i förväg rör sig om en konkret fara så skulle hindrandet av barnets brukande av bilen inte vara tillräckligt för att detta skulle rättfärdigas. Slutsatsen blir således att om bedömningen att det är barnet som är ägare till bilen görs får inte föräldrarna hindra hen att bruka den. Föräldrar till ett myndigt barn kan dock inte komma att straffas senare. Generellt sett kan man bara straffas för annans gärning om man har så kallad garantställning. Det har man i och för sig som förälder, men om barnet är över 18 (vilket man är om man har körkort för bil) har inte föräldern längre den garantställningen.
Rekommendation
I och med att ägandesituationen är aningen invecklad och är det svårt att ge ett konkret råd. Det är problematiskt om föräldrarna står som ägare och försäkringstagare då de inte är faktiska ägare till bilen. Vidare är det ett brott att hindra ägaren från att bruka sin egendom. Jag råder er att samtala med barnet om ägandet av bilen och vikten av att inte köra med körkort. Därefter bör ni inte stå som ägare och försäkringstagare om ni inte är de huvudsakliga brukarna av bilen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.