Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan jag inte få ersättning från a-kassan för att inte karensen är avklarad under en tidigare period?

Hej!
Jag försöker tolka lagen om arbetslöshetsförsäkringen då min a-kassa har avslagit min ansökan om ersättning efter 3 års heltidsstudier trots arbete innan studierna. Jag sade upp mig själv 2015 och blev avstängd i 45 dagar mellan 2015-06-01 till 2015-07-31. Enligt a-kassan började mina karensdagar räknas först här 2015-08-01. Samtidigt beslutade jag mig för att börja studera heltid på högskola i tre år med start 2015-08-31, jag fann ett extrajobb som också startade från 2015-08-01. Jag arbetade så mycket jag kunde i augusti, ca 133 h vilket resulterade i att jag bara fick 3 karensdagar räknade innan studierna startade. Eftersom jag sedan studerade i tre år kunde jag inte få 7 karensdagar gjorda inom 12 månader och min ersättningsperiod startade aldrig, jag har 300 dagar kvar från 2015. Nu avslår de min ansökan eftersom perioden aldrig startade pga. saknade karensdagar och de kan inte räkna samma arbetsvillkor en gång till trots att jag aldrig fick ut någon ersättning 2015. Jag har inte ens fått någon grundersättning nu trots att jag betalat avgiften under studierna. För enligt §6 tolkar jag att ersättning enligt grundförsäkringen lämnas till den som är medlem i en arbetslöshetskassa men inte uppfyller de villkor som gäller för rätt till en inkomstrelaterad ersättning, alltså även om man inte uppfyller arbetsvillkoret, eller tolkar jag detta fel? Har min a-kassa gjort fel?

I §45 står det att " I avstängningstiden ingår dagar för vilka karenstid skulle ha tillgodoräknats eller dagpenning skulle ha lämnats, om avstängningen inte hade skett." Kan jag tolka detta som att mina karensdagar skulle ha ingått i mina 45 avstängda dagar och inte från den 1:a augusti och att jag därmed genomfört alla 7 och min ersättningsperiod borde ha startat innan studierna?

Det känns så orättvist att inte kunna få ut något alls nu pga att jag tog ett arbete istället för att vara arbetslös fram till studierna med ersättning som hade kunnat återupptas nu. Poängen är ju att de ska gynna sig att jobba och jag har ju jobbat heltid och betalat skatt i 3 år innan studierna och varit medlem i a-kassan i tolv år.

Tacksam för hjälp med paragraftolkningen eller tips på vart man kan vända sig för att få hjälp i ett specialfall eller till vem man ska lyfta fram att det behövs en ändring i lagen.

Rådgivarens svar

2018-07-19

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag redogöra för regleringen gällande avstängningsdagar och karens för att avslutningsvis kommentera din situation.

 

Hur ska reglerna tolkas?

Det är lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF) som blir aktuell i denna fråga. Om man säger upp sig själv får man 45 avstängningsdagar som kan dras av inom 112 dagar (ALF 43 b §). Om man inte gör anspråk på ersättning förrän efter 112 dagar brinner avstängningsdagarna inne och kan inte räknas av (ALF 45 §). Om man gör anspråk på ersättning sju dagar i veckan skulle avstängningsdagarna vara slut efter nio veckor (45 dagar, fem dagar per vecka). När avstängningsdagarna är slut inleds en karensperiod om sex dagar (det var sju dagar fram till 2 juli 2018). Alla som gör anspråk på a-kassa får denna karens, som innebär att man inte får någon ersättning de första sex dagarna (ALF 21 §).

När kan avstängningsdagarna räknas av?
ALF 45 § ska tolkas så att avstängningsdagarna kan räknas av de dagar då du annars skulle fått ersättning för eller karens kunnat dras för. Dagarna kan också räknas av dagar då man arbetat. De dagar då man varit t ex föräldraledig eller på annat sätt varit förhindrad att ta arbete kan avstängningsdagarna inte räknas av, och därmed inte heller karensen. Om man t ex är föräldraledig i 112 dagar så skulle avstängningsdagarna inte räknas av under denna tid och efter 112 dagar kan de inte längre räknas av. Man kan då efter 112 dagar börja räkna av karensen direkt, under förutsättning att man gör anspråk på ersättning.

Karensen
Karensen måste förbrukas inom ett års tid, annars går perioden förlorad i sin helhet (ALF 21 §). Om karensen är avklarad kan man gå tillbaka till en tidigare period. Huvudregeln är att man går tillbaka till den tidigare ersättningsperioden om man gör anspråk på ersättning inom 12 månader, men om man kommer tillbaka senare kan man ibland få återgå till den tidigare perioden om tiden däremellan innehåller överhoppningsbar tid – t ex studier (ALF 23 §). Om man avslutat heltidsstudier och är över 25 år kan dessa hoppas över, och man kan då gå bakåt i tiden för att räkna på jobb innan studietiden (ALF 16 b §).

Grundförsäkringen
För att ha rätt till grundersättning måste grundvillkoret och arbetsvillkoret vara uppfyllt, det är enbart medlemsvillkoret som inte behöver vara uppfyllt (dvs medlem i en a-kassa i 12 sammanhängande månader, se ALF 7 §). Grundvillkoret innebär i princip att man kan och är villig att ta jobb samt anmält hos Arbetsförmedlingen (ALF 9 §). Arbetsvillkoret är att man under de senaste 12 månaderna arbetat minst sex månader. Antingen har man arbetat minst 80 timmar i sex månader (dessa behöver inte vara sammanhängande) eller så har man arbetat minst 50 timmar i sex sammanhängande månader, totalt minst 480 timmar (ALF 12 §). ALF 6 § syftar på att rätt till grundersättning har de som inte är medlem samt de som är medlem men inte varit medlem tillräckligt länge för att få inkomstrelaterad ersättning – grundvillkoret och arbetsvillkoret måste ändå vara uppfyllt.

 

Din situation

Om du inte fått en tidigare ersättningsperiod hade din ramtid lagts ut för detta arbete (då man hoppat över studierna) och du hade sannolikt beviljats ersättning på den inkomst du hade året innan du började studera. Denna tid har dock redan använts för att bevilja en ersättningsperiod och kan inte användas igen. Du hade kunnat gå tillbaka till din tidigare ersättningsperiod om karensen varit avklarad inom 12 månader, då så inte varit fallet går perioden tyvärr förlorad och du kan inte gå tillbaka till den. Detta blir såklart väldigt olyckligt i ditt fall. För att få rätt till ersättning måste du troligtvis uppfylla ett nytt arbetsvillkor. Ersättning från grundförsäkringen kräver att både grundvillkoret och arbetsvillkoret är uppfyllt.

Karensen räknas aldrig in i de 45 avstängningsdagarna, utan börjar räknas först när dessa är slut eller det gått 112 dagar.

Din a-kassa har troligtvis inte gjort något fel, det är tyvärr såhär lagstiftningen ser ut. Det du kan göra är att begära omprövning till din a-kassa och därefter överklaga till förvaltningsrätten för att få prövning av domstol. Lagen stiftas av riksdagen så för att få till en ändring måste problemet tas upp där.

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har någon annan fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.