Hej. Jag läser en kurs för yrkeshögskoleutbildning som omfattar 300 YH-poäng. En del av kursen är LIA som omfattar 70 YH-poäng. Skolan har inte gjort någonting för att ordna LIA utan bara eleverna själva måste hitta en praktikplats för LIA. Jag misslyckades att hitta en praktikplats och skolan avslår mig att avsluta kursen utan LIA. Jag är godkända på alla kurser och examen som ingår i utbildningen inklusive examensarbete och examen i LIA-period (utom bara själv LIA) och det blir snart sista examen. Får skolan avslå att utfärda mig ett diplom pga att jag inte hade LIA?
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om LIA som en del av en yrkeshögskoleexamen. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i förordningen om yrkeshögskolan, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
När man går en utbildning inom yrkeshögskolan varvas ofta teori med praktik. Denna praktik kallas LIA (lärande i arbete) och är förlagd ute på en arbetsplats. En utbildning som leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen (omfattar minst 400 YH-poäng) ska innehålla LIA på minst 100 YH-poäng. I utbildningar som inte leder till en kvalificerad högskoleexamen behöver inte LIA ingå, men den gör det ibland.
I 2 kap. 3 § första stycket förordningen om yrkeshögskolan anges att det för varje utbildning ska finnas en ansvarig utbildningsanordnare som ansvarar för att utbildningen genomförs enligt lagen om yrkeshögskolan och enligt denna och andra förordningar. I det andra stycket framgår att den ansvariga utbildningsanordnaren ska se till att det finns platser för LIA på en arbetsplats och att dessa uppfyller de krav som finns för utbildningen, och sådant lärande ingår i utbildningen.
Utöver existerande lagar och förordningar kan också Myndigheten för yrkeshögskolan kan besluta om bindande bestämmelse som kallas föreskrifter. Myndigheten ger även ut allmänna råd. Allmänna råd är rekommendationer om hur bestämmelserna i en författning kan eller bör tillämpas. De allmänna råden förklarar och förtydligar bestämmelser men är inte formellt bindande för den som råden riktar sig till.
I Myndigheten för yrkeshögskolans allmänna råd om lärande i arbete, MYHFS 2015:3, anges i 3.2 avseende anskaffande av LIA-platser att det är utbildningsanordnaren som har ansvaret för att de studerande får LIA-platser. Det är tillåtet att ha rutiner som innebär att de studerande i första hand själva söker LIA-plats, men detta innebär inte att ansvaret för anskaffande av LIA-plats övergår till den studerande. Det är fortfarande utbildningsanordnaren som har det slutliga ansvaret för att alla studerande får en LIA-plats.
Enligt 2 kap. 13 § 1 p. i förordningen om yrkeshögskolan framgår att en utbildning får avslutas med en yrkeshögskoleexamen om den studerande har fullgjort vad som krävs för att få lägst betyget Godkänt på alla kurser som ingår i utbildningen. Även andra krav för att få en examen anges i paragrafen.
Ett beslut av den ansvariga utbildningsanordnaren om avslag på en studerandes begäran att få examensbevis eller utbildningsbevis får överklagas till Överklagandenämnden för högskolan enligt 8 kap. 2 § förordningen om yrkeshögskolan.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Anledningen till att du inte kan få en examen är troligtvis för att din tilltänka LIA utgör en viss del av de poäng som din examen ska innehålla. Du måste därför ha genomfört LIA för att kunna få din examen. LIA kan alltså troligtvis jämföras med en viss kurs i en utbildning, som alltså måste bli godkänd för att en examen ska kunna utfärdas.
Utbildningsanordnaren på din utbildning har däremot haft ansvaret att se till att du får en relevant LIA-plats. Det har alltså inte slutligen varit upp till dig att hitta en LIA-plats, utan utbildningsanordnaren har gjort fel som har lagt det ansvaret på dig.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om du kan nekas en examen för att du inte har genomfört LIA under din utbildning. Mitt svar är att du troligtvis kan nekas en examen, eftersom LIA är en del av, och utgör poäng av, din yrkeshögskoleutbildning. Däremot har utbildningsanordnaren haft ett ansvar att se till att du får en LIA-plats, vilket denne inte har uppfyllt. Min rekommendation till dig blir därför att vända dig till din skola eller till Överklagandenämnden för högskolan för att ta detta vidare.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.