Jag vill inte att mina efterlevande ska ha tillgång till mina journaler. Orsaken är att där finns uppgifter som jag inte vill att de ska få ta del av. Inga av dessa uppgifter har någon betydelse för mina barn och barnbarns hälsa, varken fysiskt eller psykiskt, då jag inte haft några sjukdomar som de inte vet om. Hur gör jag?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Jag kommer främst att besvara din fråga med stöd av reglerna i offentlighets- och sekretesslagen samt patientsäkerhetslagen.
Patientjournalens sekretess
Uppgifter om en persons hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden får endast röjas om det kan ske utan att den enskilde eller någon närstående lider men av det. (25 kap. 1 § offentlighet- och sekretesslagen och 3 kap. 8c § patientsäkerhetslagen) Eftersom den avlidne inte kan ge sitt godkännande till att någon får läsa dens journal blir det i praktiken vårdpersonal som ska göra bedömningen om journalen kan ges ut utan men för den avlidne eller dess anhöriga.
Det finns några rättsfall där anhöriga begärt inför domstol att få ut sin avlidne släktings journaler. I vissa fall där den avlidne fortfarande i livet tydligt redogjort för sin vilja att journalerna inte ska ges ut till släktingar har domstolen dömt till förmån för den avlidnes integritet. Släktingarna har alltså nekats att få se kopior av journalen.
Rekommendation
Lagen uppställer alltså inget definitivt förbud mot att journaler från en avliden person ges ut till anhöriga, men den vanliga sekretessen gäller och det måste ske utan risk för skada för den avlidne eller dess anhöriga. Min rekommendation till dig är att prata med din vårdgivare och göra det känt att du inte vill att dina anhöriga ska få läsa din journal efter att du avlidit under några omständigheter.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.