Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan målsägande begära ut förundersökningsprotokoll?

Hej!
Jag blev utsatt för en misshandel. Förundersökningen har precis lagts ner och jag undrar om jag kan begära ut den? Han som misshandlade mig var under 18 (men över 15) när brottet begicks. Gör det så att förundersökningen blir sekretessbelagd pga hans ålder? Har jag rätt att ändå begära ut den? (som målsägande). 

Rådgivarens svar

2019-01-27

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Regler om handlingars offentlighet regleras i TF medan sekretessbestämmelser finns i OSL. Nedan följer en redogörelse för din situation med svar på din fråga.

Allmän handling
Varje svensk medborgare har rätt att ta del av allmänna handlingar, såvida de inte är skyddade av sekretess. Detta beror på offentlighetsprincipen som gäller i Sverige.

Definitionen av en handling är en framställning i skrift eller bild samt en upptagning som endast med tekniska hjälpmedel kan läsas eller avlyssnas eller uppfattas på annat sätt. En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet och är att anse som inkommen till eller upprättad hos en myndighet. Eftersom ett förundersökningsprotokoll är upprättat hos polismyndigheten är den att anse som allmän handling när den slutbehandlats.

Sekretess
Innan en handling kan lämnas ut görs alltid en sekretessprövning. Om en uppgift är belagd med sekretess kan den inte begäras ut med hänvisning till att den är en allmän handling. Det kan finnas olika anledningar till att uppgifter sekretessbeläggs. Förundersökningsprotokoll är ofta sekretessbelagda med anledning av att de hänför sig till just förundersökningen, “om det kan antas att syftet med beslutade eller förutsedda åtgärder motverkas eller den framtida verksamheten skadas om uppgiften röjs” (18 kap 1 § OSL). Att röja uppgifterna får alltså inte skada eller motverka den brottsbekämpande verksamheten, till exempel om en pågående brottsutredning skulle försvåras. Sekretess kan också föreligga för vissa uppgifter i en förundersökning, när de rör en enskilds personliga och ekonomiska förhållanden om uppgiften inte kan röjas utan att den enskilde eller anhörig till denne lider skada av det. Då görs en skadeprövning i det enskilda fallet, och jag kan därför inte svara närmre på hur man i just er situation skulle bedöma sekretessen.

Partsinsyn
Som part har man rätt till insyn i domstolars och andra myndigheters handläggning av mål och ärenden. Då finns en regel om att sekretess inte hindrar att en part tar del av handlingar eller annat material i ett mål eller ärende. Det krävs då dels att man har en partsställning hos den myndighet som innehar handlingen, och uppgiften ska vara hänförlig till ett mål eller ärende hos en domstol eller annan myndighet där mottagaren är part. Denna regel kan dock tyvärr inte användas vid förundersökningshandlingar om de inte är allmänna, eftersom målsägande vid förundersökningsstadiet inte ännu blivit part i målet. Det blir man först när man till exempel driver skadeståndstalan gentemot den tilltalade.

Sammanfattning
Som huvudregel är förundersökningar alltså offentliga först efter att åtal väckts, och vissa uppgifter eller hela förundersökningen kan omfattas av sekretess. Jag skulle ändå rekommendera dig att vända dig till polismyndigheten och begära ut handlingen. Då görs en sekretessprövning för just detta förundersökningsprotokoll. Om en eller flera uppgifter är sekretessbelagda, men inte hela handlingen, kan de sekretessbelagda uppgifterna ofta “maskas” så att man ändå kan få ut själva förundersökningen. Skulle du få ett avslag bör du begära att få ett myndighetsbeslut på avslaget eftersom beslut från en myndighet kan överklagas. På det sättet kan situationen prövas igen hos förvaltningsdomstol. 

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och önskar dig lycka till! Vill du tala med en jurist kan du göra det genom att följa denna länk

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.