Hej!
Jag har en idé för ett livsmedel och behöver hjälp med framställning av en stor livsmedelsproducent. För att välja vilken producent som jag vill sammarbeta med behöver jag pitcha idén och undrar hur jag kan skydda mig från att idén kopieras?
Kan man ta patent på recept?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i den situation du har beskrivit.
Kan ett recept vara upphovsrättsligt skyddat?
Svaret kommer att ha sin utgångspunkt i ett konstaterande från ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige), varpå det sägs att svaret huruvida ett recept skulle kunna åtnjuta ett upphovsrättsligt skydd knyter an till begreppet verkshöjd. Om receptet skulle vara tillräckligt originellt skrivet (med fantasifulla och litterära formuleringar till exempel) kan det vara ett verk i upphovsrättslagens mening och kan således skyddas av upphovsrätt. En ren uppräkning av ingredienser skyddas däremot inte, vilket ett recept ofta utgörs av. Inte heller en ren beskrivning av tillvägagångssättet (alltså instruktioner om hur ingredienserna ska tillföras och i vilken ordning). ”Upphovsrätten skyddar inte det materiella innehållet i en text utan endast den form som faktainnehållet tar sig uttyck i. Eftersom matrecept i de flesta fall saknar annan funktion än att ge en instruktion för tillagningen, och därför ofta är banalt skrivna, är det i många fall tveksamt om de åtnjuter upphovsrättsligt skydd.”, ALIS. Härvid kan alltså konstateras att ett recept i stort sett är undantaget från möjligheten att åtnjuta skydd enligt upphovsrättslagen.
Går det att söka patent på ett recept?
Enligt 1 § patentlagen framgår att en uppfinning inte enbart kan utgöras av (p. 4) en presentation av information. Likt ovan konstaterat kan det härmed, under förutsättning att din uppfinning rör sig om ett recept med uppräknande av ingredienser samt eventuellt tillvägagångssätt, bli svårt att söka patent för uppfinningen. Vad det är för typ av uppfinning du har kommit på vet jag däremot inte, och under förutsättning att din idé inte träffas av undantaget från vilka uppfinningar som inte går att söka patent för finns det givetvis vissa saker att tänka på i det här skedet. För att kunna söka patent måste uppfinningen 1) vara ny, det vill säga inte känd när du lämnar in din patentansökan. För att ta reda på om din uppfinning redan är känd kan du ta hjälp av Patent- och registreringsverkets (PRV:s) konsultverksamhet InterPat. Uppfinningen ska 2) ha uppfinningshöjd, vilket betyder att den ska skilja sig väsentligt från de uppfinningar som är kända sedan tidigare. Uppfinningen ska även 3) kunna tillgodogöras industriellt och ska alltså vara möjlig att tillverka samt vara reproducerbar och därmed kunna uppnå samma tekniska resultat varje gång uppfinningen används. Som krav för att kunna söka patent krävs därmed att uppfinningen är en nyhet, att den har uppfinningshöjd samt att den är industriellt tillämpbar.
Viktigt att tänka på om du tycker att din uppfinning når upp till ovan redovisade krav och därmed vill söka patent är att:
1) hålla din uppfinning hemlig tills du lämnat in din ansökan,
2) kontrollera att din uppfinning är ny innan du ska söka patent,
3) formulera din ansökan så tydligt och fullständigt som möjligt redan från början,
4) en svensk patentansökan enbart avser Sverige och lämnas in till Patent- och registreringsverket samt
5) söka vidare inom ett år om du vill ha patent i ytterligare länder.
Jag hoppas att du känner dig nöjd med den redogörelse du har fått av mig på Fråga Juristen samt att den information du har erhållit angående upphovsrätt och patentansökan kan ligga till grund för vad du bör/kan göra härnäst. Om du önskar någon ytterligare hjälp rekommenderar jag dig att vända dig till våra jurister på Familjens jurist vilka du finner en hänvisning till HÄR.
Bästa hälsningar,
Erik Tyrbo
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.