Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan man åka utomlands under avstängning hos a-kassan?

Hej!
Jag har nyligen avslutat min tjänst som lärare och har därmed fått en avstängning på 45dagar (arbetsdagar) och 6 karensdagar innan jag får betalt ifrån Akassa. Jag har varit anställd i över 10 år på min arbetsplats men känner ändå att det var rätt beslut att säga upp mig...
Min fråga är; Får jag inte lov att åka på semester under denna tiden / nu till sommaren under denna s.k avstängningsperiod trots att jag inte får betalt under denna perioden?
Jag har en semester till Kina bokad sedan över ett år tillbaka som 50års present nämligen.

Rådgivarens svar

2019-06-10

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Den lag som är tillämplig på din situation är lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF).

 

Varför blir man avstängd?

En sökande stängs av i 45 dagar om han eller hon utan giltig anledning lämnat sitt arbete (43 b §). Det är a-kassan som gör bedömningen om giltig anledning förelegat, men som huvudregel blir man avstängd om man själv väljer att lämna sin tjänst (undantag finns om det sker av t ex hälsoskäl).

Vad innebär en avstängning?

Under de första 45 dagarna som man annars skulle fått ersättning för är man avstängd och någon ersättning utgår därmed inte. Dessa 45 dagar dras av med maximalt 5 dagar i veckan i maximalt 112 kalenderdagar (45 § tredje stycket). Om man därmed enbart hunnit dra av 20 dagar av 45 på 112 dagar brinner de kvarvarande 25 dagarna inne och ”drabbar” en inte längre.  

Hur dras avstängningsdagarna av?

För att avstängningsdagarna ska dras av krävs alltså att man i övrigt uppfyller villkoren för att få ersättning. Från a-kassan kan man få grundersättning eller inkomstbaserad ersättning, det senare innebär att man får 80 % av den tidigare inkomsten – här är det medlemskapet som avgör. Om man varit medlem i minst 12 månader kan man ha rätt till inkomstbaserad ersättning vilket är den högre ersättningen (grundersättning är max 365 kronor/dag före skatt medan inkomstbaserad ersättning ger max 910 kr/dag för skatt). Oavsett vilken typ av ersättning som är aktuell måste man utöver medlemsvillkoret uppfylla:

  • Grundvillkoret, och
  • Arbetsvillkoret.

Grundvillkoret (9 §)

  • är oförhindrad att åta sig arbete,
  • är anmäld hos Arbetsförmedlingen och
  • i övrigt står till arbetsmarknadens förfogande

Arbetsvillkoret (12 §)

  • har arbetat minst 6 månader av de senaste 12 månaderna (minst 80 h/månad)

Under avstängningsperioden ska man alltså stämpla/lämna in tidrapporter/kassakort och om man är arbetslös på ”heltid” kommer dessa dagar vara avklarade på 9 veckor. Därefter har man en vanlig karens om 6 dagar, som alla andra har. En avstängning innebär alltså att man får första ersättningen efter 10 veckor och en dag.

Resa utomlands

Försäkringen gäller enbart i Sverige kan man inte få ersättning om man vistas utomlands. Man måste vidare stå till arbetsmarknadens förfogande och vara oförhindrad att åta sig arbete, vilket man inte är om man är när man har semester (oavsett om den är i Sverige eller utomlands). Dessa dagar är man alltså förhindrad att ta arbete och måste därför fylla i det på tidrapporten till a-kassan. Är man borta två veckor innebär det alltså att man är förhindrad i 10 vardagar och det kommer ta två veckor längre innan avstängningen är klar. Är man borta 112 dagar brinner alla avstängningsdagar inne och man undgår då sin avstängning.

Sammanfattning

Svaret är alltså JA, du kan åka på semester till Kina under din avstängningsperiod MEN du kan inte räkna av dessa dagar och din avstängningsperiod ”pausas” därför under din tid i Kina. Kontakta din a-kassa för att få exakt information om hur du ska fylla i tidrapporterna för att det ska bli rätt. Information finns även på de olika kassornas hemsida, se exempel HÄR.

 

Jag hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.