Hej. Undrar om man kan och i så fall, hur gamla brott gällande kränkande behandling som man kan anmäla?
Vår son blev kraftigt kränkt av en lärare, på skoltid, under 1 års tid. Inlåst i idrottens omklädningsrum, utelåst på skolgården när de andra barnen hade lektion, placerad i mitten av de andra barnen dä läraren visade upp honom och talade om att ingen ska leka med honom, uttalade inför alla att ingen vill ha ett sådant barn (vilket gjorde att han inte vågade berätta hemma) mfl saker. Detta hände när han gick i 3e klass. Först i 6e klass började vi förstå och få veta av andra elever vad som hänt. Sonen har sedan starten av händelsen utövat självskadebeteende, inte velat gå i skolan, fått panik när han varit i skolan, uttalat att han inte vill leva, mm. Han har förträngt och inte velat/orkat prata om händelsen för än nu. Det börjar sippra fram sakta. Detta har gjort alla utredningar svåra kring skolans agerande. Även skolinspektionen har varit inkopplade. Men det har varit svårt när sonen själv inte velat prata om händelsen. Idag går han i 3an på gymnasiet och har precis fyllt 18. Först nu börjar han bli redo att börja bearbeta. Han liter fortfarande av depressioner och kommer troligtvis att få leva med det. Detta har han gått med så länge så han har troligtvis utvecklat en bestående bipolaritet. Hur gamla brott som detta kan man anmäla? Är det ens möjligt?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om brott vid kränkande behandling
Om en lärare har behandlat ett barn på ett kränkande sätt genom att placera honom bland de andra barnen och tala om att ingen ska leka med honom, säga att ingen vill ha ett sådant barn, låsa in honom i ett omklädningsrum och låsa ute honom från klassrummet kan läraren ha gjort sig skyldig till brott.
Det är inte helt klart vilka brott en domstol skulle anse att läraren har begått i en sådan situation. Det är möjligt att läraren har gjort sig skyldig till ofredande enligt 4 kap 7 § brottsbalken eller förolämpning enligt 5 kap. 3 § brottsbalken genom att tala om för de andra barnen att ingen ska leka med honom och säga att ingen vill ha ett sådant barn. Läraren kan även ha gjort sig skyldig till människorov enligt 4 kap. 1 § brottsbalken eller olaga frihetsberövande enligt 4 kap. 2 § brottsbalken genom att låsa in honom i omklädningsrummet.
Som brottsoffer är man aldrig skyldig att specificera vilket eller vilka brott man tror att man har blivit utsatt för när man upprättar en anmälan till polisen. Det räcker med att man berättar vad som har skett, och sedan är det upp till polisen och åklagaren att bedöma vilket eller vilka brott det kan röra sig om.
Allmänt om preskription av brott mot barn
Det finns något som heter preskriptionstid. Preskriptionstiden är den tid som åklagaren har på sig att väcka åtal för ett brott efter att det har begåtts för att målet ska kunna gå till domstol och gärningsmannen dömas för brottet. Om man väntar för länge med att anmäla ett brott så att preskriptionstiden hinner löpa ut, kan gärningsmannen inte längre dömas till någon påföljd. Utgångspunkten är enligt 35 kap. 1 § brottsbalken att preskriptionstiden varierar utifrån maxstraffet för det aktuella brottet. Grövre brott preskriberas alltså senare.
Huvudregeln är att preskriptionstiden börjar löpa vid den tidpunkt då brottet begås. Huruvida brotten har preskriberats eller inte beror alltså på vilka brott det rör sig om och exakt hur länge sedan brotten begicks. Brotten ofredande och förolämpning preskriberas efter bara några år. Brotten människorov och olaga frihetsberövande preskriberas dock inte förrän efter 15 år, och de brotten kan alltså läraren troligtvis fortfarande dömas till påföljd för.
Er situation
Utifrån din beskrivning är det mycket troligt att läraren har gjort sig skyldig till brott mot din son. Tyvärr finns det en risk att vissa av brotten har preskriberats, eftersom det har gått lång tid sedan brotten begicks. Det är dock möjligt att vissa brott inte har preskriberats. Oavsett om de har preskriberats eller inte rekommenderar jag att ni anmäler läraren. Även om preskription har inträtt så kan personen dömas i domstol och den kan därmed bli skyldig att betala skadestånd till er son. Den kan dock inte dömas till någon påföljd om preskription har inträtt. Ni ska alltså anmäla det som har hänt till polisen på 11414.
Om du vill ha hjälp av en jurist i en framtida process kan jag rekommendera Familjens Jurist.
Hoppas du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.