Hej! Har länge fått utstå trakasserier och kränkningar på min kommunala arbetsplats. Nu har jag dessutom blivit slagen och hotats av en arbetskamrat, det är polisanmäld. Jag har sagt upp mig från arbetet sen 2 veckor sedan men har 2 veckor kvar Änligt uppsägning. Jag mår dåligt och vill inte gå tillbaka till arbetet, ringde och sjukanmält mig 2 dagar sedan. Undrar om jag kan få bli arbetsbefriad pga detta?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag att gå igenom lagregler som blir aktuella i det här fallet och utgå från dem när jag svarar på din fråga. Jag avslutar med råd för hur du kan gå vidare.
Arbetsbefriad under uppsägningstid
Utgångspunkten är att man som arbetstagare ska stå till arbetsgivarens förfogande och arbeta även under uppsägningstiden. Det finns dock möjlighet att bli arbetsbefriad. Arbetsgivaren kan förklara att arbetstagaren inte behöver stå till förfogande under uppsägningstiden eller en del därav (13 § lagen om anställningskydd, LAS). Som parantes kan nämnas i sammanhanget är att det här kan ge arbetsgivaren rätt att avräkna vissa inkomster som arbetstagaren förvärvar i annan anställning under den här tiden (13 § LAS).
Det finns inte någon lagregel som direkt ger möjlighet till att bli arbetsbefriad pga. att kränkningar och hotelser på arbetsplatsen. Det är arbetsgivaren som själv beslutar om arbetsbefrielse. Arbetsgivaren ska dock planera, leda och kontrollera verksamheten så att arbetsmiljön uppfyller kraven i arbetsmiljölagen, AML (3 kap. 2a § AML). Hit räknas även psykosociala arbetsmiljöfrågor. På ett arbetsställe där minst fem arbetstagare är regelbundet sysselsatta ska det utses ett skyddsombud (arbetsmiljöombud) bland arbetstagarna (6 kap. 2 § AML). Skyddsombudet ska företräda arbetstagarna i miljöfrågor och verka för en tillfredsställande arbetsmiljö (6 kap. 4 § AML).
Hur du kan gå till väga
Det finns ingen generell rätt för dig att bli arbetsbefriad ens om du blir utsatt för kränkningar och hotelser på arbetsplatsen. Blir du inte arbetsbefriad förväntas du fortsätta jobba under uppsägningstiden. Däremot tycker jag att du ska prata med din arbetsgivare och fråga om du kan bli arbetsbefriad med tanke på att omständigheterna är som de är. Du skulle även kunna prata med skyddsombudet på arbetsplatsen, om det finns ett sådant, och be denne om hjälp att prata med arbetsgivaren.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du undrar över något annat kan du alltid vända dig till Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.