Hej!
jag var ute häromdagen i en park full med folk. En löpare som springer samtidigt som hen surfar går in i mig och min mobil går sönder. Löparen stannar inte upp utan säger förlåt och springer vidare. Jag springer efter för att kräva skadestånd men halkar bryter benet och skrapar in dyra väska. Vad har jag rätt att kräva för skadestånd?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om vad man kan kräva skadestånd för
Om en person orsakas en skada av någon annan kan den ha rätt att kräva skadestånd. Den som har orsakat skadan kallas inom skadeståndsrätten för skadevållare och den som har lidit en skada kallas för skadelidande. Skyldigheten att betala skadestånd regleras i skadeståndslagen.
För att en skadeståndsskyldighet ska kunna föreligga krävs för det första att skadelidanden har orsakats en skada. En fysisk skada på ett föremål såsom en mobiltelefon eller en väska utgör en sakskada. En fysisk skada på den skadelidandes kropp såsom ett brutet ben utgör en personskada. Enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen ska den som vållar en person- eller sakskada ersätta skadan, om skadan har orsakats genom uppsåt eller oaktsamhet.
När skadevållaren inte orsakar en skada med flit (uppsåt), blir alltså det avgörande huruvida skadevållaren var oaktsam i sitt agerande. Det är svårt att på förhand säga hur en domstol skulle bedöma ett specifikt agerande, men mycket talar för att det är oaktsamt att jogga eller gå i en park full med människor samtidigt som man tittar på sin mobiltelefon. Risken att man orsakar lindriga skador på andra människor eller deras egendom får anses vara ganska hög i en sådan situation.
För att ha rätt till skadestånd krävs dock också en annan sak. För att skadevållaren ska vara skyldig att ersätta den uppkomna skadan krävs också att det föreligger adekvat kausalitet, vilket innebär att skadan ska ha orsakats av den oaktsamma handlingen. Skadan får inte heller vara en slumpmässig eller opåräknelig följd av handlingen. Om händelseförloppet blir utdraget, dvs. att skadan inte uppstår direkt i samband med den oaktsamma handlingen, kan skadevållaren alltså undvika skadeståndsskyldighet även om den agerade oaktsamt.
Om skadelidanden har rätt till skadestånd, är utgångspunkten att skadeståndet ska försätta skadelidanden i samma ekonomiska situation som om skadan inte hade inträffat. Vid sakskador där egendomen har förstörts totalt ska skadevållaren därmed ersätta skadelidanden för värdet av den förstörda egendomen. När egendom bara har skadats till viss del men inte förstörts totalt, ska skadevållaren betala reparationskostnaden. Vid personskador kan skadelidanden få ersättning för sjukvårdskostnader och andra kostnader som följt av skadan. Skadelidanden kan även få ersättning för eventuell inkomstförlust om den inte kunna arbeta efter skadan och för ideell skada, dvs. fysiskt och psykiskt lidande som skadan orsakat.
Din situation
Utifrån din beskrivning har du orsakats dels sakskador i form av att din mobiltelefon förstörts och att din väska har repats, samt en personskada då du har brutit benet. Den joggare som sprang in i dig agerade troligen oaktsamt, vilket innebär att hen kan bli skadeståndsskyldig för de skador som har orsakats av hens agerande. Skadan på din mobiltelefon har orsakats av joggarens agerande, eftersom hen sprang in i dig och telefonen skadades direkt i samband med detta. Det är dock tveksamt om skadorna på ditt ben och din väska ska anses ha orsakats av joggarens agerande. Det finns en stor risk att händelseförloppet är alltför utdraget för att dessa skador ska omfattas av joggarens skadeståndsskyldighet. Visserligen var det krocken mellan er som låg till grund för ditt beslut att springa efter joggaren, men det är ändå inte helt klart att din halkning beror på joggarens agerande på samma sätt som skadan på mobiltelefonen. Det är alltså inte helt säkert om du även kan kräva skadestånd för de senare skadorna, men det är inte omöjligt.
Om du vill kräva skadestånd av joggaren kan du börja med att vända dig till personen och meddela att du vill ha ersättning för skadorna. Om personen inte vill betala, kan du välja att väcka en skadeståndstalan i tingsrätten mot personen. Domstolen kommer då att ta ställning till huruvida personen är skyldig att betala skadestånd och i sådant fall med vilken summa.
Om du vill ha hjälp i den framtida processen kan jag rekommendera Familjens Jurist.
Hoppas du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.