Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan man få skadestånd om någon annan utsatt en för ett brott?

För några år sedan blev jag anklagad för våldtäkt. Detta stämde såklart inte då det är utrett via soc, men anklagelserna förstörde hela min skolgång och mitt rykte och jag blev kallad våldtäktsman resten av mina skolår. Det som hände ligger fortfarande kvar djupt i mitt hjärta då jag vart mobbad och så pass negativt påverkad av det. Jag under om det går att få något slags skadestånd för detta?

Rådgivarens svar

2020-06-24

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Är det brottsligt att utsätta någon annan för ryktesspridning? Förtal

Man får inte sprida uppgifter om annan person hur som helst. Det kan nämligen vara brottsligt att sprida vissa uppgifter om någon annan. Frågor om brott regleras i brottsbalken. Den som utpekar någon annan som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning kan dömas för förtal (brottsbalken 5 kap 1 § första stycket). För att förtal ska föreligga krävs alltså något av följande:

  1. En annan person utpekas som brottsling.
  2. En annan person utpekas som klandervärd i sitt levnadssätt.
  3. Uppgiften är annars ägnad att utsätta en annan person för andras missaktning.

Som exempel på punkt 1) kan nämnas att A påstår att B har stulit pengar från C. Med levnadssätt enligt punkt 2) avses t ex långvarigt alkoholmissbruk eller sexuell lösaktighet. Om punkt 3) kan sägas följande. Uppgiften ska vara av nedsättande karaktär och av allvarligare beskaffenhet, men det krävs inte att uppgiften är nedsättande enligt den allmänna uppfattningen i samhället.

Det finns dock situationer då en person, trots vad som sägs ovan, inte ska dömas till förtal. Var denne skyldig att uttala sig eller var det annars med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift, och är uppgiften dessutom sann eller hade denne skälig grund för att lämna uppgiften, ska denne inte dömas till ansvar (brottsbalken 5 kap 1 § andra stycket). För ansvarsfrihet krävs det alltså följande:

  1. Skyldighet att uttala sig eller försvarligt att lämna uppgiften, och
  2. uppgiften ska vara sann eller skälig grund för lämnande av uppgift.

Det kan t ex handla om att en politiker kritiseras i en öppen debatt.

Skadestånd pga brott

Frågor om skadestånd regleras i skadeståndslagen. Den som allvarligt kränker någon annan genom brott som innefattar ett angrepp mot dennes person, frihet, frid eller ära skall ersätta den skada som kränkningen innebär (skadeståndslagen 2 kap 3 §). Kränkningen kräver alltså inte att någon fysisk skada uppkommit; psykisk skada är i sig räcker. Trots att kränkningen kräver ett brott är det i grunden inte nödvändigt att skadevållaren dömts för brottet. Det krävs dock att kränkningen är särskilt riktad mot en eller några specifika personer och alltså inte en obestämd grupp av människor (exempelvis anonyma människor i en stor byggnad) för att skadestånd ska aktualiseras. Kränkningen ska bedömas objektivt, inte utifrån den kränkta personens uppfattning.

Som exempel på vad som menas med brott som innefattar angrepp mot person kan nämnas misshandelsbrott, mordförsök, andra brott förenade med våld och under vissa omständigheter även mera allvarligt vållande till kroppsskada.

Som exempel på vad som menas med brott som innefattar angrepp mot frihet kan nämnas människorov, olaga frihetsberövande, försättande i nödläge, olaga tvång, rån och utpressning.

Med brott som innefattar angrepp mot frid avses angrepp mot den enskildes rätt att vara ifred och hålla sitt privatliv okänt för andra, t.ex. olaga hot (och andra brott innefattande hot), hemfridsbrott, ofredande, brytande av post- och brevhemlighet, intrång i förvar, olovlig avlyssning och viss överträdelse av besöksförbud.

Med brott som innefattar angrepp mot ära avses främst ärekränkningsbrott, t ex förolämpning ocg förtal, men även mened med uppsåt att skada oskyldig, falskt eller obefogat åtal, falsk eller obefogad angivelse samt falsk eller vårdslös tillvitelse. Även hets mot folkgrupp och olaga diskriminering hör hit om de innebär ärekränkning av enskild person.

Vad gäller i ditt fall?

Du beskriver att du blivit anklagad för våldtäkt, trots att du är oskyldig. Detta kan utgöra förtal, men för att jag ska kunna göra en korrekt bedömning behöver jag känna till fler omständigheter. Huruvida du blivit utsatt för ett brott eller inte beror nämligen omständigheterna i just ditt fall.

Det kan också vara möjligt för dig att kräva skadestånd. Observera dock att det inom juridiken handlar mycket om vad som kan bevisas. Det måste alltså kunna bevisas att du faktiskt blivit utsatt för denna ryktesspridning, dels för att någon ska dömas för brottet och dels för att du ska kunna få skadestånd.

Rekommendation

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med polisen för att göra en anmälan, antingen genom att ringa 114 14 eller via polisens hemsida. De kan sedan göra en bedömning av omständigheterna i just ditt fall och sedan utifrån detta avgöra ifall du kan ha blivit utsatt för brott.

Jag hoppas du fick lite klarhet i din situation och hur du kan ta dig vidare. Vill du läsa mer om förtal och förolämpning kan du göra det här på polisens hemsida. Annars önskar dig stort lycka till i framtiden.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.