Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan man kräva att någon annan ska ta bort sitt efternamn?

Jag har varit gift med en man och vi tog mitt flicknamn som efternamn. Nu har vi skilt oss och jag vill inte att han ska ha kvar mitt efternamn, men han vägrar att ta tillbaka sitt efternamn, bara för att jävlas med mig. Finns det nån möjlighet för mig att kunna få igenom hans namnbyte ändå?

Rådgivarens svar

2020-05-10

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Byte till makes efternamn

Frågor om namn regleras i namnlagen. En person har rätt att ta över sin makes efternamn namnlagen 12 §.

Kan man kräva att någon byter efternamn?

Det finns endast en möjlighet att kräva att någon annan byter efternamn och det är om personen har antagit ett efternamn som denna inte hade rätt till samt att detta ska leda till besvär (namnlagen 21 §). För att en sådan talan ska vara framgångsrik krävs alltså att förvärvaren av namnet inte har rätt till det. En förvärvare saknar rätt till ett efternamn i följande fall:

  • Förvärvaren har förvärvat en faders efternamn men faderskapet har sedan hävts
  • Förvärvaren har förvärvats en förälders efternamn men föräldraskapet har sedan hävs
  • Skatteverket har beviljat förvärvarens ansökan om efternamn trots att denna rätteligen borde ha avslagits.

Regeln blir alltså inte tillämplig när en person med laglig rätt har tagit över en sin makes efternamn. Detta innebär att du inte kan kräva att din f d make ska ta bort sitt efternamn.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.