Hej!
Februari 2011 fick min far en arbetsskada som gjort att han ännu idag är 100% sjukskriven. Rehabilitering har gjorts och tyvärr ser inte framtiden ljust ut för honom. Skadan är en allvarlig diskbråk samt kotförskjutning som gör att han dagligen tar stark medicin.
Min far jobbade som vårbiträde för Stockholms komun och anställnings avtalet han hade var ett behovs anställning. Försäkringskassan betalar honom månadsviss på grund av skadan. Han var inte med i någon fack förening. Ingen olycksfall försäkring fanns på den tiden. Frågan är om det finns möjlighet att kräva skadestånd från företaget, kommunen eller någon instans. Hur ska man gå tillväga för att göra detta. Hur stor är summa kan man förvänta sig att kräva ifall ett skadestånd betalas ut?
Vänligen,
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag tänkte börja med att, för tydlighetens skull, allmänt redogöra för vad som gäller vid ersättning för arbetsskador för att sen ge dig en sammanfattning och råd för just ert fall.
Arbetsskadeersättning och trygghetsförsäkring
En arbetsskada är en skada som man drabbats av på arbetet. För att en skada ska räknas som en arbetsskada krävs det att övervägande skäl talar för att skadan har samband med arbetet. Den första typen av ersättning som man har rätt till vid en arbetsskada är en form av socialförsäkring och reglerna kring denna återfinns i socialförsäkringsbalken, (SFB). Vid en arbetsskada ska den skadelidande alltså först och främst få ersättning från Försäkringskassan, den ersättning utgår då i enlighet med reglerna i SFB.
Utöver arbetsskadeersättningen som man har rätt till enligt SFB så har man ibland rätt till ytterligare ersättning genom en så kallad trygghetsförsäkring vid arbetsskador. Sådan ersättning har man rätt till om man är anställd på ett företag som har kollektivavtal. Trygghetsförsäkringens syfte är att täcka förluster för så kallad sveda och värk samt lyte och stadigvarande med. Sveda och värk är skador och olägenheter som går över. Lyte och stadigvarande men är mer bestående skador t.ex. nedsatt hörsel, ärr eller skador som inte går att behandla. Trygghetsförsäkringen kan även täcka inkomstförluster som inte täcks av den allmänna arbetsskadeförsäkringen.
Kräva allmänt skadestånd för arbetsskador
Utöver möjligheterna till ersättning genom försäkring kan en arbetstagare även ha rätt till allmänt skadestånd. Vanligen är dock skadeståndsansvaret mindre när det kommer till just arbetsskador än vid andra typer av skador, detta eftersom majoriteten av alla arbetsgivare har en s.k. trygghetsförsäkring. Om det är så att det saknas en trygghetsförsäkring kan det bli mer aktuellt med allmänt skadestånd. I så fall väcker man en talan om skadestånd gentemot företaget/kommunen i enlighet med skadeståndslagens (SkL) regler. Vid personskada (som en arbetsskada innebär) innebär skadeståndet ersättning för både sjukvårdskostnader, inkomstförlust, psykiskt lidande m.m. I det fall som skadestånd utbetalas gör man från beloppet som avser inkomstförlusten avdrag för förmåner som den skadelidande har fått, t.ex. ersättning enligt den allmänna arbetsskadeersättningen.
Sammanfattning
Ersättningssystemet vid arbetsskador består alltså av för det första socialförsäkringen i form av arbetsskadeersättningen, för det andra har man rätt till en trygghetsförsäkring om man är anställd hos ett företag med kollektivavtal och för det tredje kan man då man saknar rätt till dessa andra ersättningar ha möjlighet att kräva allmänt skadestånd.
Du nämner att din pappa får ersättning från Försäkringskassan, vilket jag tolkar som att han idag får ersättning genom den allmänna arbetsskadeförsäkringen. Du nämner inte om din kommunen som din pappa var anställd hos hade kollektivavtal eller trygghetsförsäkring. Om en sådan försäkring fanns kan det bli svårt att få ut något skadestånd från kommunen eftersom försäkringen anses täcka skadan. Men om en sådan trygghetsförsäkring saknades så kan det finnas en möjlighet för din pappa att kräva kommunen på allmänt skadestånd.
Hur mycket man kan förvänta sig i skadestånd är väldigt svårt för mig att säga. Grundtanken inom skadeståndsrätten är att den skadelidande ska försättas i samma ekonomiska situation som om skadan inte hade uppkommit, detta kan ni tänka är utgångspunkten för hur mycket ni kan få ut. Om ni vill få ut skadestånd krävs det att ni väcker en talan mot kommunen i tingsrätten, detta gör ni genom att skicka in en stämningsansökan.
Jag skulle råda er att boka en tid med en jurist för att i detalj diskutera utgångsläget och vilka chanser din pappa har att få ut skadestånd, det är som sagt svårt för mig att göra en mer ingående bedömning än jag har gjort med endast de uppgifter som framgår av din fråga. Vill ni boka en tid för konsultation kan ni göra det hos någon av våra duktiga jurister, här.
Jag hoppas att du har fått lite klarhet kring vad som gäller. Har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma med dessa.
Vänligen,
Emma Andersson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.