Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Kan man sitta i styrelsen i en ekonomisk och ideell förening samtidigt?

Kan samma grupp av människor utgöra styrelse i två av varandra oberoende och ej konkurrerade föreningar? Personerna är medlemmar i båda föreningarna. Den ena föreningen är en ideell förening och den andra en ekonomisk förening.

Rådgivarens svar

2023-02-01

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar (EFL). Det finns ingen lag som reglerar ideella föreningar, i stället är det föreningens stadgar som binder styrelsen och medlemmarnas handlingsutrymme.

Föreningars stadgar

Som nämnts ovan är det föreningens stadgar som styr över medlemmarna och styrelsens handlingsutrymme. Står det exempelvis uttryckligen i stadgarna att man inte får vara medlem i en annan förening så kan detta vara ett hinder för att vara medlem i en ideell och/eller en ekonomisk förening.

Enligt EFL 3 kap. 1 § stadgas det exempelvis att det ska framgå i en ekonomisk förenings stadgar om vad för typ av verksamhet som föreningen ska bedriva. Om medlemskapet i en ideell förening går emot detta ändamål, så kan styrelsen bli skadeståndsskyldiga gentemot föreningen för att brutit mot stadgan. Det förutsätter att en medlem väcker talan vid föreningsstämman mot medlemmarna/styrelse-ledamöterna i fråga och kan visa på att personen/personerna som är föremål för talan har genom uppsåt eller oaktsamhet orsakat föreningen skada genom sitt medlemskap i en annan förening, EFL 21 kap. 1 och 3 §§. Detsamma gäller för ideella föreningar.

Din situation och rekommendation

Så länge medlemskapet i diverse förening inte går emot föreningarnas verksamhets-ändamål så ska det inte föreligga några problem med att vara med i diverse förening. Det är förvisso inte ett problem om föreningens medlemmar i diverse förening är okej med medlemskapen/styrelseposterna i de olika föreningarna.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister och få vidare rådgivning angående din fråga.


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.